AGONIJA U ŽELJEZARI SPLIT

Dvojici štrajkaša glađu pozlilo

02.03.2010 u 21:15

Bionic
Reading

Danas, petog dana štrajka glađu skupine radnika i sindikalnih povjerenika splitske Željezare dvojici štrajkaša je pozlilo, a ekipa hitne medicinske pomoći koja je stigla ih je pregledala i predložila im infuziju, što su oni odbili, izjavio je predvečer Hini sindikalni povjerenik u splitskoj Željezari Mladen Bekavac.

Bekavac je također izvijestio da je štrajkaše glađu u splitskoj Željezari telefonom zvao Krunoslav Mesarić i predstojnik Ureda predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor

"Mesarić se uime premijerke Kosor zanimao za zdravstveno stanje štrajkaša te nam prenio premijerkine riječi da se treba zaustaviti zdravstveno ugrožavanje štrajkaša. Mesarić nam je također rekao da je premijerka Kosor ministru gospodarstva Đuri Popijaču poručila da se poduzmu mjere kako bi se riješili problemi u splitskoj Željezari", rekao je Bekavac, dodajući kako štrajkaši neće odustati od štrajka sve dok se u splitskoj Željezari ne pokrene proizvodnja i ne raskine ugovor s poljskim Zlomrexom, koji je od 2007. godine njezin većinski vlasnik.

Po njegovim riječima, skupina radnika splitske Željezare danas je ušla u pogon za preradu čelika u Mostinama.
"Tom akcijom Vladi RH simbolički želimo poručiti da se strojevi u tom pogonu mogu odmah aktivirati i pokrenuti proizvodnja. Mi smo spremni odmah preraditi 1500 tona žice uskladištene u splitskoj Sjevernoj luci, čije smo odvoženje potkraj prošlog tjedna spriječili jer je to sirovina namijenjena splitskoj Željezari", rekao je Bekavac.

Pošto je prošlog tjedna spriječen odvoz žice iz splitske Sjeverne luke, tvrtka "Trast" priopćila je da "polaže pravo" na tu žicu zbog dugova splitske Željezare.

"Trast" se bavi prijevozom i logistikom, a logističke centre ima u Splitu, Zagrebu, Zadru, Rijeci i Osijeku. "U trenutku blokade Željezara Split d.d. ostala je dužna 'Trastu' više milijuna kuna dospjelih tražbina. Ta tvrtka je - na temelju pravomoćne sudske presude, nagodbom od 15. lipnja 2009. koju je sklopila sa splitskom Željezarom radi "namirenja tražbine" - dobila pravo raspolaganja robom uskladištenom u slobodnoj zoni u Sjevernoj luci, navedeno je u priopćenju Trasta.