UBOJSTVA SRPSKIH CIVILA

Dvojica svjedoka nisu vidjeli zločin u Gruborima

13.02.2012 u 17:14

Bionic
Reading

Dvojica svjedoka posvjedočila su danas u nastavku suđenja pripadnicima specijalne policije Frani Drlji i Boži Krajini da nisu vidjeli ubojstva srpskih civila u Gruborima 1995. i da nisu čuli pucnjavu ni vidjeli dim iz zapaljenih kuća.

Pripadnik specijalne policije Kruno Mihaliničić kazao je na zagrebačkom Županijskom sudu da je 25. kolovoza sudjelovao u osiguranju terena oko pruge kojom je nakon Oluje trebao proći 'Vlak slobode'.

Ispričao je da su putem došli u blizinu sela Grubori u kojemu nije vidio civile te da on i ljudi pored njega nisu koristili oružje. Kasnije je doznao da je u jednom izvješću navedeno da je njegova grupa, kojom je zapovjedao optuženi Krajina, imala borbene kontakte.

Na primjedbu suca Zdravka Majerovića da je "čudno" i "nelogično" što ništa nije vidio, iako se pucalo, ubijeni su civili i zapaljene kuće, svjedok je objasnio da je padala kiša i da je nosio kabanicu te da mu je to moglo prigušiti zvuk. Moguće je, rekao je, i da je zločin počinjen prije.

U istoj grupi specijalnih policajaca bio je i svjedok Siniša Kebet koji također tvrdi da nije čuo pucnjavu ni vidio civile i dim. Upitan kako je to moguće, budući se dim vidio iz susjednog sela, kazao je da to zbog konfiguracije terena. "Nisam vidio nikakvo selo, da sam vidio dim sjećao bi se", kazao je.

Ispričao je da im je zadaća bila provjeriti nalaze li se na terenu oko pruge terorističke skupine, a za zločin u Gruborima saznao je tek iz medija nakon nekoliko godina.

Oba svjedoka potvrdila su da Drljo nije zapovjedao nekom od grupa već je bio instruktor koji je obučavao pripadnike cijele jedinice ATJ Lučko.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika priložio je u sudski spis nalaz čahure i tri fragmenta zrna metka pronađenog na mjestu zločina.

Sudac je rekao da će zatražiti vještačenje kako bi se utvrdilo je li metak pronađene čahure ispaljen iz oružja za koje je bilo zaduženo ATJ Lučko.

Za zločin u Gruborima još se formalno sudi i Igoru Beneti jer sud još nije dobio potvrdu o njegovoj smrti. On je lani u travnju pronađen obješen u šumi pored Otišića na zadarskom području, a tek je krajem studenog DNA analizom utvrđen identitet. Tada je policija izvijestila da je riječ o samoubojstvu, no ratni zapovjednik ATJ Lučko Željko Sačić javno je izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Suđenje se nastavlja 1. ožujka.