POSLJEDICE SELJAČKE BUNE

Dvojica seljaka ozlijeđena, trojica uhićena!

Bionic
Reading

Tijekom velikih prosvjeda seljaka u Slavoniji, jedan policajac na vinkovačkom području je lakše ozlijeđen, više službenih vozila policije na nekoliko lokacija je oštećeno, a trojica su počinitelja prekršaja na virovitičkom području uhićena

'Policija neće tolerirati daljnju eskalaciju nasilja, a dosadašnji prosvjedi izlaze izvan okvira Zakona o javnom okupljanju. Ili prosvjedi nisu prijavljeni ili se ne održavaju na mjestima na kojima su bili prijavljeni', upozorio je načelnik Uprave policije Zoran Ničeno nakonsukoba na vinkovačkom nadvožnjaku konstatirajući kako je na cestama u 11 policijskih uprava oko 1.300 traktora sa 788 prosvjednika.

80-ak traktora koji su na taj načinje u jednom trenutku zapriječio promet od Vinkovaca prema graničnom prijelazu Županja–Orašje, pa je policija prinuđena preusmjeriti promet na altenativne granične prijelaze: Gunja–Brčko i Slavonski Šamac–Bosanski Šamac. Iz redova prosvjednika za ponedjeljak je najavljena i mogućnost blokiranja graničnog prijelaza kod Gunje.

Seljaci su traktorima probili blokadu policije na dva mjesta, pa su policijske snage doslovno okružene prosvjednicima. Neki od seljaka svojim su traktorima na kratko blokirali i promet željezničkom prugom Zagreb–Beograd, iznad koje prolazi nadvožnjak kojeg su 'osvojili' iza 13 sati, no ubrzo su odustali od te akcije. Željeznički promet odvija se redovito.

DVA INCIDENTA S POLICIJOM

Prema pisanjima nekih medija, dvojica prosvjednika iz Virovitice ozlijeđena su u sukobu s policijom koja je zaustavila prosvjednike na putu prema mađarskoj granici, a trojica su uhićena.

Na nadvožnjaku južne obilaznice Vinkovaca u posljepodnevnim satima dogodio se manji sukob i naguravanje pobunjenih seljaka i policije. Naime, prosvjednici su 'fizički pomaknuli dva policijska automobila, ali ih je zaustavio policijski kordon' - rekao je za tportal.hr načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec

Seljake je uspio zaustaviti tek policijski kordon

Nakon naguravanja s policajcima, pokušaja uklanjanja automobila koji su im smetali i probijanja policijske barikade na skretanju prema selu Ivankovo, oko 13:20 sati popeli su se na nadvožnjak iznad željezničke pruge Zagreb–Tovarnik gdje ih je zaustavilo 30-ak interventnih policajaca.

Prethodno su ministru Petru Čobankoviću predočili izmijenjene zahtjeve – izdavanje mjenica za isplatu 205 milijuna kuna poticaja od prije dvije godine te 60 posto prošlogodišnjih poticaja u novcu do kraja travnja te ostatka u repromaterijalu. Ukoliko netko od seljaka ne želi repromaterijal, seljaci predlažu da im se novac za poticaje isplati do kraja svibnja.

POTPUNA BLOKADA PROMETA

Još od srijede na prometnici koja od silaska s vinkovačke obilaznice vodi prema Jarmini i dalje prema Osijeku, odnosno državnoj cesti D-518, više je od 300 traktora. U nedjeljnom proboju uspjeli su se pomaknuti 200-ak metara dalje i popeti se na obilaznicu. Očita im je namjera bila krenuti u daljnju blokadu Vinkovaca ili prema graničnim prijelazima, jer su takvo što danima najavljivali. Ponovno su prolongirali rok za dobivanje odgovora od ministra Čobankovića te najavljuju nastavak 'osvajanja' vinkovačke obilaznice.

'Čekamo da se policija udobrovolji i pusti nas da krenemo dalje gdje smo namjerili. Cilj nam je da noćas dođemo do ceste Vinkovci-Županja, a sutra idemo u Zagreb kada premijerka neće doći kod nas', rekao je Stjepan Filić, dopredsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

Osim kod Vinkovaca, seljaci mirno prosvjeduju na još nekoliko lokacija u vukovarskom, iločkom i županjskom kraju, no doduše s traktorima parkiranim uz cestu, a policija je potvrdila i kako je blokirana cesta kod Bošnjaka.

Ako do 15 sati vlada ne prihvati zahtjeve nezadovoljnih poljoprivrednika, vukovarsko-srijemski seljaci pokušat će trenutačnu blokadu nadvožnjaka na južnoj vinkovačkoj obilaznici pomaknuti prema Vinkovcima, izjavio je tada novinarima predsjednik županijskog Hrvatskog seljačkog saveza Tomislav Pokrovac

Na primjedbu novinara kako se na nadvožnjaku nalaze pripadnici policije, koji vozilima onemogućuju traktore seljaka, Pokrovac je kazao da to neće zaustaviti seljake.

'I policajci se moraju zapitati hoće li idućeg mjeseca dobiti plaću', kazao je dodajući kako će seljaci prosvjedne punktove, ako treba, pomicati 'ručno metar po metar'.

Prema njegovim riječima, prosvjednoici su bijesni i dosta im je neizvjesnosti. Posebice je zamjeriovlastima Vukovarsko-srijemske županije izostanak, kako je kazao,potpunoga zanimanja za seljake prosvjednike i njihove probleme.

'Čekali smo do 13 sati odgovor iz vlade i od ministra Čobankovića, a kako su i ovaj put pokazali koliko im je stalo do naših problema odlučili smo se na potpunu blokadu prometnica, a o daljnjem tijeku akcija se dogovaramo', kazao je Mato Brlošić predsjednik osječko-baranjske udruge 'Brazda'.

Pozvao je sve seljake da se pridruže mirnim prosvjedima, jer, kako je rekao, ovo je sada 'borba za istinu i pravdu'.

'ETO, TAKVI SU NAŠI POLITIČARI!'

Premda su seljaciprije podne čekali obećani sastanak s premijerkom Kosor Martina Banić, zamjenica glasnogovornika Vlade, rekla je da nije točno da će premijerka krenuti put Slavonije.

'Eto kakvi su naši političari! Bilo je sinoć kod predsjednika Josipovića dogovoreno da će se premijerka sastati sa prosvjednicima, a to je i obećala predsjedniku, a sada javlja da neće s nama pregovarati. Dajemo im još pola sata i nema druge nego da počnemo zagrijavati naše traktore...' prokomentirao je vijest o nedolasku premijerke Jadranke Kosor u Slavoniju ogorčeni Stjepan Filić, dopredsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

Filić kaže da se od danas prosvjeduje i u Tovraniku, Šarengradu, Mikluševcima, Bogdanovcima, a od prije dva dana u Petrovcima, Bošnjacima, Bršadinu, Ostrovu i Gabošu.

'Bunt seljaka raste i gotovo da, nećemo ni morati ići blokirati granicu, jer prosvjednika je na cijelom području županije', kaže Filić.

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka podržava prosvjede seljaka, ali i poziva na kompromisno rješenje. Dosadašnji pregovori s ministarstvom su pokazali da su ponuđeni uvjeti ipak u ovom trenutku najviše što se može očekivati iz državnog proračuna u kojem je oko tri milijarde kuna osigurano za poljoprivrednike - rečeno je na današnjoj novinarskoj konferenciji u Gudovcu kraj Bjelovara.

CESTOVNI PRIJEVOZNICI: BRAĆO SELJACI, PREKINITE BLOKADU!

Zbog blokade prometnica u Osječko-baranjskoj županiji, policija preusmjerava promet na okolne ceste. Seljaci su s traktorima blokirali prometnice kod Čepina, Donjeg Miholjca, Našica, Dalja i Čeminca u Baranji.

Udruga Hrvatski cestovni prijevoznici priopćila je danas kako s velikom pažnjom prati sva događanja glede pregovara poljoprivrednika s Vladom RH te da uvažava njihovu potrebu da se izbore za ono što misle da bi realno trebali dobiti od države, ali ih je pozvala da ne blokiraju ceste i granične prijelaze.

'Apeliramo na vas da nam ne blokirate naša radna mjesta i pustite nas da radimo jer i mi moramo živjeti', stoji u priopćenju cestovnih prijevoznika upućenom 'braći seljacima'.

Prijevoznici napominju kako su njihova radna mjesta ceste i granični prijelazi te da su i oni ne jedanput bili u poziciji, ogorčeni nerazumijevanjem vlasti za njihove probleme, da blokiraju i ceste i granične prijelaze, no ističu kako je uvijek prevladao razum.