NAKON DVIJE GODINE

Dvojica Amerikanaca oslobođena iz zatvora u Iranu

21.09.2011 u 19:39

Bionic
Reading

Dvojica Amerikanaca koja su provela dvije godine u iranskom zatvoru pod optužbom za špijunažu puštena su u srijedu na slobodu, objavile su svjetske agencije, pozivajući se na iranske medije

'Dvojica Amerikanaca puštena su iz zatvora i na putu su za zračnu luku Teheran Mehrabad', objavila je iranska agencija IRNA, ne navodeći krajnje odredište dvojca.

Shane Bauer i Josh Fattal u zatvoru su bili od uhićenja 31. srpnja 2009. na granici s Irakom gdje su, po svojim tvrdnjama, planinarili.

Na suđenju zatvorenom za javnost prošli su mjesec proglašeni krivima za protuzakonit ulazak u Iran i špijunažu te su osuđeni na osam godina zatvora. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ubrzo po izricanju presude najavio je njihovo puštanje na slobodu iz zdravstvenih razloga, ali uz jamčevinu, kao što je učinjeno s njihovom pratiljom Sarah Shourd, koja je bila uhićena zajedno s njima, ali je oslobođena u rujnu 2010. uz jamčevinu od pola milijuna dolara.

Bauer i Fattal su iz zatvora izašli u automobilskoj koloni u kojoj su bili diplomati iz Švicarske i Omana, a omanska je vlada platila jamčevinu od 400 tisuća dolara za svakoga, javila je iranska agencija Isna.

Vijest o oslobađanju američkih državljana objavljena je dan uoči Ahmadinedžadova govora na zasjedanju Opće skupštine UN-a.