KONSENZUS OSAM STRANAKA

Dvojezični Bruxelles u središtu belgijske krize

15.09.2011 u 09:46

Bionic
Reading

Osam stranaka koje pregovaraju o formiranju vlade u Belgiji objavilo je da je završilo prvu, ključnu etapu prema izlasku iz političke krize u kojoj se zemlja nalazi, kaže se u priopćenju objavljenom u noći na četvrtak

'Osam stranaka uspjelo je zajednički preskočiti prepreke koje su posljednjih dana stvorile probleme. One su uspjele postići konsenzus oko različitih aspekata vezanih uz BHV, dvojezičnu izbornu jedinicu 'Bruxelles-Hal-Vilvorde', jedinu u Belgiji, koja uključuje glavni grad i njegovu okolicu u Flandriji, kaže se u tekstu.

'BHV' je u središtu spora između Flamanaca i frankofonih Belgijaca zbog jezičnih i izbornih prava koja imaju frankofoni Belgijci u flamanskom predgrađu Bruxellesa, a koja Flamanci žele ukinuti.

'Iako je posao još daleko od gotovog i brojna pitanja još se moraju riješiti, današnja etapa oko 'BHV-a', reforme Senata i glasovanja Belgijaca u inozemstvu predstavlja važan korak', dodaje se u priopćenju.

U njemu se ne navode pojedinosti dogovora, postignutog nakon desetosatnih rasprava koje su u jednom trenutku izgledale kao da su došle u potpunu blokadu zbog čega je i belgijski kralj Albert II srijedu prekinuo ljetovanje na jugu Francuske i vratio se u Bruxelles.

Po priopćenju, razgovori o ostalim aspektima dogovora nastavit će se u četvrtak popodne.

Belgija od travnja 2010. ima tehničku vladu jer se flamanske i frankofone stranke ne mogu dogovoriti o budućnsoti zemlje i formiranju nove vlade.