UZROCI NESREĆE NEPOZNATI

Dvoje poginulih u padu srpskog MIG-a

07.07.2009 u 11:07

Bionic
Reading

Pilot i jedan vojnik poginuli su u utorak ujutro kada se srbijanski vojni zrakoplov srušio nešto poslije devet sati u blizini vojnog aerodroma Batajnica. Pilot se pri padu katapultirao i ubrzo je prebačen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu, ali je uslijed zadobivenih ozljeda preminuo

U priopćenju Ministarstva obrane Srbije se navodi da je pri udaru aviona u zemlju poginuo jedan vojnik, dok je drugi lakše povrijeđen. Ministarstvo je priopćilo da su poduzete sve propisane mjere za osiguranje mjesta nesreće, kao i da je komisija za ispitivanje uzroka i okolnosti nesreće odmah počela raditi.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izdao je naređenje Glavnom stožeru Vojske Srbije da provede hitnu i opsežnu istragu povodom pada aviona MIG 29, priopćio je kabinet predsjednika Republike.

Predsjednik Tadić zatražio je da se ispitaju uzroci ove nesreće i da se utvrdi eventualna odgovornost.

Uzrok pada još se ne zna, a po nepotvrđenim informacijama, riječ je o lovcu tipa MiG-29, koji je 1970. godine projektirao konstruktorski ured Mikojan-Gurevič u Sovjetskom Savezu.

Taj je zrakoplov 1983. godine ušao je u sastav ruskih zračnih snaga, a nekadašnje Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo nabavilo je, kako se navodi, ukupno 14 lovaca MiG-29 i dva nastavna lovca MiG-29UB od Sovjetskog Saveza 1987. godine.

Mediji prenose da se MiG-29 nalazio u sastavu zračnih snaga negdašnje Jugoslovenske narodne armije, zatim Vojske Jugoslavije, Vojske Srbije i Crne Gore te da sadašnja Vojska Srbije raspolaže s pet takvih zrakoplova, dok su ostali izgubljeni na zemlji ili u zračnim borbama s NATO snagama 1999. godine.

Ruske zračne snage su početkom ove godine, nakon sigurnosnih provjera, iz upotrebe povukle 90 zrakoplova tog tipa.