ključ je u plazmi

Dvoje oboljelih oporavilo se nakon liječenja metodom o kojoj govori sve više znanstvenika, o tome progovorio i Radman

07.04.2020 u 16:15

Bionic
Reading

Dvoje Južnokorejaca starije dobi, oboljelo od koronavirusa, oporavilo se od teške upale pluća pošto su liječeni plazmom pacijenata koji su ozdravili od tog virusa, objavili su u utorak znanstvenici

Znanstvenici su utvrdili da je pacijente oboljele od covida-19 moguće liječiti plazmom pacijenata koji su svladali tu bolest, a koja sadrži potencijalno korisna antitijela.

Terapija plazmom mogla bi biti „alternativo liječenje za pacijente u kritičnom stanju koji ne reagiraju dobro na antivirusne lijekove”, rekao je Choi Jun-yong, liječnik u bolnici Severance u Seulu, gdje se dvoje oboljelih nalazi na liječenju.

No potrebna su opsežnija klinička testiranja kako bi se dokazalo njezinu učinkovitost, dodao je.

Jedan oboljeli je 71-godišnji muškarac čije se stanje poboljšalo nakon što je dobio antitijela od izliječenog pacijenta u dobi od dvadesetak godina, sa steroidima.

Radman o plazma metodi

O toj je metodi za N1 progovorio i hrvatsko-francuski genetičar i molekularni biolog Miroslav Radman

U krvi ljudi koji su preboljeli koronavirus ima efikasne aktivnosti u plazmi, a ona se može koristiti u cilju pomoći onima koji su oboljeli. Time bi se priječilo da inficira stanicu, ali bi virus slobodno kolao kroz krv", rekao je Radman. 

Zdravstveno stanje druge pacijentice, 67-godišnje žene, nije se u početku poboljšalo uzimanjem lijekova, točnije lijekova protiv malarije, i terapijom kisikom.

Kwon Jun-wook, iz Centra za kontrolu bolesti u Seulu, ocijenio je da je liječenje plazmom „važno”, s obzirom na to da za sada ne postoje lijekovi niti cjepivo protiv covida-19.

  • +7
U Općoj bolnici Karlovac otvoreno 'drive in' testiranje na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Terapija plazmom već je pokazala svoju učinkovitost, tijekom pokusnog liječenja malih razmjera od drugih zaraznih bolesti kao što su ebola i SARS.

U pariškim bolnicama upravo se provodi istraživanje na 60 oboljelih. Pokusi se provode i u SAD-u i Kini.

Pandemija novog koronavirusa, koji uzrokuje respiratornu bolest covid-19, odnijela je od izbijanja u Kini u prosincu gotovo 75.000 ljudskih života u svijetu.