tužna vijest

Dvogodišnja djevojčica iz Nove Gradiške preminula od teških ozljeda, unatoč naporima liječnika iz Klaićeve bolnice

04.04.2021 u 15:53

Bionic
Reading

Teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, umrla je u nedjelju, priopćio je ravnatelj te bolnice Goran Roić

"S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno. Počivala u miru", naveo je u priopćenju Roić.

Roić je jučer za Hinu naveo kako je njezino stanje bilo bez promjene te da je i nadalje bila vitalno ugrožena. Ranije je rekao kako je djevojčica već kod prijema bila u teškom stanju, s obzirom na kraniocerebralne ozljede mozga, na mehaničkoj ventilaciji, u moždanoj komi.

Podsjetimo, djevojčica je s teškim ozljedama dovezena u Klaićevu u srijedu, a odmah se posumnjalo da je bila pretučena. Imala je teško nagnječenje mozga, ali i cijele glave, osobito na koži, a po tijelu su bile vidljive i starije ozljede, što je ukazivalo na sustavno fizičko zlostavljanje. Djevojčica je bila priključena na respirator, ali ozljede su bile preteške i prognoze nisu bile ohrabrujuće, tako da je unatoč trudu liječnika iz Klaićeve preminula.

Roditelji djevojčice, 24-godišnja majka i 27-godišnji otac ispitani su u subotu u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Određen im je istražni zatvor od 30 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Roditelji su djelomično priznali krivnju za teške ozljede svoje dvoipolgodišnje kćeri koja je i dalje u kritičnom stanju. Zbog tog slučaja, kojim se mjerodavni centar za socijalnu skrb bavi već treću godinu, smijenjen je njegov ravnatelj. A to možda neće biti jedina sankcija, jer je dijete vraćeno i ostavljeno kod bioloških roditelja, usprkos službeno zabilježenim znakovima nasilja u obiteljskom domu.

Prema informacijama iz policije, otac je i prije bio sankcioniran zbog nasilja u obitelji. Nije bio nasilan prema djeci, bio je nasilan prema supruzi.

'Kaznenim zakonom previđene su kazne od jedne do osam godina za djelo u kojem su nastale ozljede djeteta. U slučaju smrti ići će se na prekvalifikaciju kaznenog djela na kazeno djelo teškog ubojstva', rekao je u petak policijski službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske Damir Brezić.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović komentirao je u petak slučaj teško ozlijeđene dvogodišnje djevojčice.

'Ministarstvo rada poslalo je inspekciju u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. Socijalne radnice, odnosno predstavnice komore socijalnih radnika su također došle u stručni nadzor', rekao je tada ministar, dodajući kako neće prejudicirati ništa, niti će govoriti tko je odgovoran, ali naglašavajući da će slučaj biti istražen do najsitnijih detalja te da će se utvrditi mogući propusti sustava. Već u subotu je smijenjen ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Branko Medunić te je imenovana vršiteljica dužnosti Marija Jugović.