BURNO RASPRAVA

Dvoboj Jovanovića i Dodika o genocidnosti Republike Srpske

01.02.2012 u 18:58

Bionic
Reading

Predsjednik srbijanske Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović i predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u srijedu su se suočili u burnoj raspravi u povodu nedavne Jovanovićeve izjave da je RS nastala na genocidu, pri čemu je Dodik danas ustvrdio kako je ta teza lažna i neodrživa, dok je Jovanović naveo kako njegova rečenica ima svoju težinu koju on ne misli umanjivati.

Duel Jovanovića i Dodika održan je u zgradi srbijanske novinske agencije Tanjug, a već na početku rasprave Dodik je kazao kako se radi o uvredi za RS i srpski narod u cijelosti te da je to proširivanje medijske hajke koja je došla iz određenih medijskih centara, kako je rekao, prije svega iz Sarajava.

Jovanović je poručio kako ne namjerava umanjivati težinu sporne rečenice, te naveo kako je ona važna Dodiku i mnogo više onima kojima je ona usmjerena i koji sada, po Jovanovićevim riječima, koriste i zloupotrebljavaju RS onako kako je oduvijek srpska vlast zloupotrebljavala Srbe, bez obzira na to je li riječ o onima u Hrvatskoj, BiH ili danas na Kosovu.

''Ali mi danas razgovaramo u središtu Beograda, u zgradi Tanjuga, koju osigurava policija kao da igra hrvatska rukometna reprezentacija. Od koga to mene u ovom gradu čuva policija, od kojih to div-junaka i srpskih patriota? Od koga čuvaju gospodina Dodika? To je tema. Ja sam govorio o Srbiji, i brinem se o svojoj zemlji, koju nekoliko mjeseci dijeli od izbora, o zemlji koja ima pravo u kampanji konačno formulirati politiku i otvoriti sva ona sporna pitanja i naše odgovornosti i bilo čije druge, kako bi nakon tih izbora Srbija konačno prestala biti ono što je godinama, a to je izvor svih problema u regiji, onih problema koji su uništavali i srpski narod i sve one na koje je srpski narod upućen'', ustvrdio je Čedomir Jovanović.

Dodik je odgovorio kako nigdje u relevantnim dokumentima ne stoji tvrdnja o genocidnosti, navevši kako je Daytonski sporazum sukob u regiji kvalificirao kao tragičan, bez ikakve dodatne konstatacije.

S druge strane, dodao je Dodik, apsolutno je netočno i nije istina da je RS nastala na bilo kakvom zločinu jer je ona formirana u listopadu 1991. godine, prije bilo kakvih sukoba, a službeno proglašena 9. siječnja 1992. godina. BiH, kako je rekao, tada nije imala međunarodno priznanje već je priznata pet mjeseci nakon toga.

Formiranje RS bilo je, po njegovim riječima, odraz političke volje ljudi toga vremena koji su vodili srpski narod i Srba koji su ''na razvalinama Jugoslavije'' željeli zaštititi prije svega svoju obitelj, imanja, naciju i svoj identitet, i u tom pogledu, naveo je Milorad Dodik, to je istinski bilo motivirano upravo tom željom, a ne nikakvim nastojanjem da se kasnije počine zločini.

Predsjednik RS istaknuo je kako se RS ne može svesti na Srebrenicu i "srebrenizaciju" te da je Srebrenica težak zločin koji nije bio potreban, ali da se, ako se priča o tome, onda mora pričati o svemu što se događalo tijekom rata u Bosni.

''Ne može se reći i neodrživo je, to je neistinita teza i laž je, da je RS nastala na genocidu, to nije točno. Učinjen je ogroman ratni zločin, on zaslužuje da za to budu odgovorni i za to su odgovarali mnogi pojedinci iz RS. RS ne štiti nikoga od onih koji su procesuirani, ali RS isto tako ne može prihvatiti olako dane konstatacije o genocidu i tretiranju RS kao takve. Ne može se događaj iz 1995. godine kvalificirati kao temelj za RS a ujedno znati da je ona formirana 1992. godine'', ustvrdio je Dodik.

Odgovarajući Dodiku, Jovanović je ustvrdio kako su oni koji su vodili RS, nju ''napravili na Srebrenici'' i ''na opsadi Sarajeva koja je trajala dulje nego opsada Lenjingrada''.

Upitan o kome govori, lider LDP-a objasnio je kako govori ''o prvom predsjedniku RS, kojem se sudi u Haagu, prvom vojniku RS, kojem se sudi u Haagu, o predsjednici narednoj kojoj je presuđeno i koja je odležala kaznu u Haagu, koja je u Haagu isto to rekla što sam rekao i ja. Govorim o ešalonima onih koji su iz Srbije i RS završili na optužnici Haaškog tribunala, ostavljajući za sobom politiku koja i dalje truje naše društvo''.

Povod za današnju raspravu bila je nedavna Jovanovićeva izjava na sjednici glavnog odbora LDP-a, u kojoj je, kako je podsjetila moderatorica, on rekao da je RS ''napravljena na genocidu, na srebreničkom genocidu, na etničkom čišćenju nezabilježenom u Europi poslije Drugoga svjetskog rata''.

Tanjugovu raspravu Dodik-Jovanović zbog velikog je interesa prenosila izravno TVB92 i nekoliko televizija u BiH.