'aktivacija imovine'

Dvije zgrade u Zagrebu poklonjene Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, Marić poručio: Imovina je veleposlanica života

05.03.2019 u 17:06

Bionic
Reading

Tijekom posjeta Đakovu i Đakovštini ministar državne imovine Goran Marić u utorak je s đakovačkim gradonačelnikom Marinom Mandarićem potpisao ugovor o darovanju tri zemljišta u državnom vlasništvu Gradu Đakovu, a riječ je o ukupnoj površini od 18.000 četvornih metara. Dva su zemljišta u prigradskim naseljima, a jedno u gradu.

Mandarić je izvijestio da je s ministrom Marićem razgovarao o 15-ak predmeta iz resora Ministarstva državne imovine, među kojima je i pitanje Časničkog doma. Podsjetio je da je Gradu Đakovu država nedavno darovala i zgradu Mimozu.

Ministar Marić je rekao kako je "imovina veleposlanica života" i da njezino aktiviranje znači život.

"Prije, u 25 godina, nijedna nekretnina u vlasništvu države nije prešla u vlasništvo jedinica lokalne samouprave. Mi smo to izmijenili. Cijela aktivnost Ministarstva državne imovine temelji se na tome da se aktivira državna, zapuštena imovina te da služi ljudima koji žive uz nju", rekao je Marić.

Država darovala selo Krndiju punitovačkoj općini

Ministar Marić u Đakovštini je posjetio Krndiju, do jučer jedino selo u vlasništvu Republike Hrvatske, gdje je s načelnicom punitovačke općine Jasnom Matković, u nazočnosti osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i 50-ak mještana, potpisao ugovor o darovanju tog sela, to jest zemljišta i kuća u tom selu punitovačkoj općini i mještanima Krndije.

"Dosad sam potpisao više od 1100 odluka o darivanju državne imovine, a ovo mi je jedna od najdražih. Bilo je vrijeme otimanja, a Krndija to itekako dobro zna, no doživjeli smo vrijeme darivanja. Sada će žitelji ovoga sela živjeti u svojim kućama, na svome zemljištu, da se steknu uvjeti za ostanak ovdje, ali i dolazak jer ostalo je još zemljišta za stambenu izgradnju", rekao je Marić.

Općina je tu na sebe preuzela stambeno zbrinjavanje i demografsku obnovu Krndije.

  • +5
Ministar Goran Marić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Država darovala dvije zgrade u Zagrebu Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

U nastavku posjeta Đakovštini ministar Marić u Nadbiskupskom domu u Đakovu sastao se s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem, s kojim je potpisao ugovor o darivanju dviju zgrada u Zagrebu toj nadbiskupiji.

"Nismo još sigurni koje će biti njihove namjene, no razmišljamo da one djeluju u dobrotvorne ili odgojne svrhe", rekao je nadbiskup Hranić.

Zahvalio je Ministarstvu državne imovine i državi na, kako je rekao, prepoznavanju potreba te nadbiskupije.

  • +2
Nadbiskup Hranić izvlači bika iz vode Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

"Cijenimo političku zauzetost za opće dobro. Za unapređenje naše domovine svi moramo biti odgovorni. Potreban je odgovoran pristup radu, poštenju, čestitosti, samoprijegoru. Pozvani smo djecu odgajati za ljubav prema životu u vlastitoj obitelji, za služenje životu i obitelji. Čestitost, poštenje naš su najbolji kršćanski doprinos prosperitetu našeg društva. U Slavoniji osjećamo niz različitih poteškoća. Usuđujemo se reći da je najozbiljniji problem, a upravo obilazim župne zajednice i vidim koliko se te župne zajednice 'tope', koliko nam seoske sredine ostaju samo sa staračkim stanovništvom, a škole bivaju poluprazne. Vjerujem da će program za Slavoniju uroditi, osim infrastrukturom, i novim radnim mjestima. Hvala Vam za osjetljivost za potrebe Slavonije", rekao je nadbiskup Hranić.

"Savjet za Slavoniju rezultat je odnosa Vlade prema Slavoniji, prema dijelu Republike Hrvatske koji je nekad bio odredište za dolazak. Rubna područja nisu na rubu interesa ni ovoga ministarstva ni Vlade. Misija ovog ministarstva i Vlade je aktivirati zapuštenu državnu imovinu u svakom dijelu Hrvatske", rekao je ministar Marić.