NACIONALNO TESTIRANJE

Dvije trećine stanovnika Indije imaju antitijela na koronu; treći val mogao bi pogoditi djecu

20.07.2021 u 17:17

Bionic
Reading

Dvije trećine stanovnika Indije imaju antitijela na koronavirus, pokazali su to u utorak objavljeni rezultati istraživanja koje je provedeno u lipnju i srpnju, a obuhvatilo je 29.000 ljudi iz cijele zemlje

Četvrto po redu nacionalno serološko testiranje, kojim se analizira prisutnost antitijela na koronavirus u krvi, provedeno je u Indiji i prvi je put uključilo i djecu, njih 8.691, u dobi od 6 do 17 godina. Polovica njih bila je pozitivna na antitijela.

Također, 67,6 posto odraslih pozitivno je na antitijela protiv koronavirusa. Više od 62 posto odraslih nije cijepljeno. Od početka srpnja tek je nešto više od osam posto odraslih u Indiji primilo dvije doze cjepiva.

Oko 400 milijuna stanovnika Indije, od ukupno njih 1,4 milijarde, nije imalo antitijela na koronavirus, pokazalo je istraživanje.

Broj dnevnih slučajeva zaraze pao je na najmanju razinu u četveromjesečnom razdoblju, nakon drugog vala koji je paralizirao zdravstveni sustav te zemlje. No, stručnjaci su upozorili vlasti da ne otvaraju gradove prebrzo i izrazili zabrinutost zbog velikog broja turista koji posjećuju poznate tamošnje destinacije.

“Drugi val još uvijek traje. Opasnost od novog masovnog širenja zaraze itekako je još prisutna”, rekao je najviši vladin savjetnik, Vinod Kumar Paul, na konferenciji za medije.

“Svaka treća osoba, bez obzira na to gdje se nalazite… još je uvijek izložena, dakle pandemija nije ni izbliza gotova”, upozorio je Kumar Paul.

U sklopu istraživanja testirana su 7.252 zdravstvena radnika - njih 85 posto ima antitijela na koronavirus. Na svakih 10 zdravstvenih djelatnika, samo jedan nije cijepljen.

Prema istraživanju koje je provedeno prošli mjesec, u Mumbaiju je najmanje polovica osoba mlađih od 18 godina bila u doticaju s virusom i razvila je antitijela.

Neki stručnjaci upozoravaju da bi treći val mogao pogoditi djecu, stoga se Mumbai pridružio još nekim gradovima u izgradnji velikih pedijatrijskih odjela, kako bi zdravstveni sustav bio spreman ako se takav scenarij ostvari.