anketa

Dvije trećine Slovenaca vjeruje u cijepljenje, ali ima i teorija zavjere

13.04.2021 u 14:54

Bionic
Reading

Skoro dvije trećine ispitanika u Sloveniji smatra da će cijepljenje protiv Covida-19 zaustaviti epidemiju, a 57,8 posto jasno izražava želju da se cijepe, no još uvijek ima dosta i onih sklonih "teorijama zavjere" koji cijepljenje odbijaju, pokazalo je najnovije ispitivanje.

Istraživanje nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ), predstavljeno u utorak, anketno je ispitivanje provedeno u okviru devetog kruga projekta SI-PANDA, a vođeno je od prosinca 2020. do ožujka ove godine.

Prema rezultatima ispitivanja 65 posto ispitanika navelo je da smatra kako cijepljenje pomaže svladavanju epidemije, a 57,8 posto ih je kazala da će se zasigurno cijepiti, što je najviši postotak do sada, kazala je na vladinoj konferenciji za novinare dr. Ada Hočevar Grom iz Nacionalnega instituta za javno zdravlje.

Dodala je da istraživanje pokazuje da najveći dio ispitanika podržava i poštuje donesene protuepidemijske mjere i restrikcije, s time da najmanje potpore ima noćna zabrana kretanja (policijski sat), koja je nakon više mjeseci ukinuta tek ovaj tjedan.

Među onima koji se još nisu cijepili njih 45,8 posto bi se cijepili odmah ako bi mogli birati između dostupnih cjepiva, a više od trećine cijepljenih kao jedan od glavnih pogodnosti cijepljenja navode slobodu kretanja i korištenje godišnjeg odmora.

No, u Sloveniji je još uvijek dosta onih koji su protiv cijepljenja i vjeruju u "teorije zavjere" koje šire neprovjereni mediji i društvene mreže, a samo svaki peti ispitanik redovno prati službene informacije vlade s vjerodostojnim podacima, izneseno je na konferenciji za novinare.

Slovenska vlada u utorak je objavila da je u zemlji u zadnja 24 sata potvrđeno 1049  novih zaraza koronavirusom, uz 22,9 posto pozitivnih nalaza na koronavirus, a zabilježena su i četiri nova smrtna slučaja. Ocjenjuje se da se epidemijska krivulja pomalo smiruje, no broj hospitalizacija i dalje raste, pa je u bolnicama trenutno 617 oboljelih, od čega 146 težih pacijenata na intenzivnim odjelima.