PREDSJEDNIČKI IZBORI

Dvanaest trkača za Pantovčak

11.08.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Sve je veća gužva oko startne linije kratke utrke za Pantovčak. Neki pretendenti na predsjedničku lentu već su na samoj crti, u tenisicama i kratkim hlačicama, neki se zagrijavaju pored staze, a poneki se još uvijek skrivaju u svlačionici

Lista (potencijalnih) kandidata na predsjedničkim izborima povećava se iz tjedna u tjedan, a posljednji je na nju uvršten politički umirovljenik Dražen Budiša. Budiša je jedan od četvorice kandidata koji nisu službeno potvrdili, ali ni demantirali ulazak u borbu za nasljedstvo Stipe Mesića. U ovoj skupini su još i Milan Bandić, Nadan Vidošević i Dragan Primorac. Upravo bi ovi 'igrači s klupe' mogli ozbiljno ugroziti izglede službene, 'prve postave'.

Službene kandidature istaknuli su SDP-ov Ivo Josipović, HDZ-ov Andrija Hebrang, Vesna Pusić (HNS) i Damir Kajin (IDS), ali i trojac s političke margine: Boris Mikšić, Miroslav Tuđman i Josip Jurčević. Među mogućim natjecateljima za predsjedničku lentu pojavilo se i ime Denisa Latina, koji je vjerojatno iz čiste zafrkancije ispričao medijima da i on juriša na Pantovčak.

PRVA POSTAVA

Kako bi doista i postali službeni kandidati za šefa države, morat će do prosinca skupiti 10.000 potpisa građana koji podržavaju njihovu kandidaturu, a za pobjedu će im trebati puno više od toga – natpolovična podrška građana na biralištima.

Zato smo odabrali devet osobina, uvjerenja i vještina koje će zasigurno igrati važnu ulogu kad birači budu donosili odluku za koga će glasati. Na temelju prevladavajućeg općeg dojma ocijenili smo koje su im dobre, a koje loše strane. Naravno, to ne znači da se loše osobine ne mogu pretvoriti u dobre i obrnuto.

IGRAČI S KLUPE

Kod nekih kandidata, pogotovo kad je riječ o govorničkim sposobnostima ili smislu za humor, nije lako odlučiti zaslužuju li plus ili minus. Primjerice, Vesna Pusić i Andrija Hebrang vješti su govornici, ali istovremeno suviše često iritiraju prosječnog slušatelja i ne uspijevaju doprijeti do birača koji u potpunosti ne dijele njihov svjetonazor. Premda zbori mudro, Vidoševićev govornički hendikep je loše stanje glasnica i, nažalost, zvuk koji one proizvode dekoncentrira prosječnog slušatelja.

Nitko od kandidata nema baš jako izražen smisao za humor, ali neki od njih znaju nas, čak i kad pričaju gluposti ili zagovaraju nazadnjačke ideje, zabaviti i nasmijati do suza (Hebrang, Bandić, Primorac). Neki, poput Josipovića, izgledaju kao oku ugodne dobričine, ali kad krenu na teren često su groteskni – pogotovo kad se trude izgledati kao dečki iz susjedstva i puk uvjeriti da su samo jedni od njih (boćanje, kuhanje, plivanje, janjetina…).

REZERVNI SASTAV