LAŽNI POZIV UPOMOĆ

Dvadeset spasioca uzalud tražilo unesrećenog

07.04.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Nakon dojave nepoznatog muškarca da je pao u jamu na nepoznatoj lokaciji i teško se ozlijedio, splitska stanica Hrvatske gorske službe spašavanja pokrenula je akciju potrage i spašavanja kod Tijarice

Navodni unesrećeni se mobitelom sam javio županijskom Centru 112 i HGSS-u Split tražeći pomoć s nepoznate pozicije. Na teren su upućeni pripadnici HGSS-a s liječnicom i potrebnom spasilačkom opremom, no nikoga nisu pronašli jer se radilo o lažnoj uzbuni. Navodni unesrećeni pronađen je živ i zdrav na sasvim drugom mjestu.

Kontaktirali smo s pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja Vinkom Prizmićem koji nam je rekao da mu je teško izračunati koliko je koštao taj bespotrebni izlazak na teren. 'Ovdje se prvenstveno radi o moralnom faulu, jer je očito da se netko iz kafića odlučio poigrati s dvadeset  volontera gorske službe spašavanja, koji su prekinuli sve svoje aktivnosti i krenuli u pomoć. Budući da se radilo o nepoznatoj lokaciji, razmišljali smo i o dizanju helikoptera', kazao je Prizmić.

Napomenuo je da mu je draže kad ih netko pozove u pomoć, pa se kasnije sam uspije izvući iz nevolje, nego kad se iz obijesti poigrava dobrom voljom spasioca.

Jedini pozitivan moment u cijeloj priči je to što lažne dojave nisu tako česte.