IZNAD LITVE

Dva NATO-ova zrakoplova sudarila se u letu

30.08.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Dva NATO-ova zrakoplova, litavski i francuski, sudarili su se u utorak u letu iznad Litve, pri čemu nitko nije stradao, rekao je vojni časnik za agenciju France Presse

'Litavski vojni zrakoplov L-39 sudario se u letu s francuskim Mirageom. Dvojica litavskih pilota uspjela su se katapultirati i pronađeni su neozlijeđeni. Francuski zrakoplov uspio je sletjeti', rekla je Leva Gulbiniene, čelnica NATO-ove baze u Siauliaju, na sjeveru Litve.

Francusko veleposlanstvo u Vilniusu priopćilo je da je u 'tijesnoj vezi s litavskim vlastima kako bi se utvrdile točne okolnosti nesreće u kojoj su sudjelovali Mirage - 2000 francuskog zrakoplovstva i L-39 litavskih oružanih snaga'.

Francuska letjelica, premda oštećena, uspjela se vratiti u bazu u Siauliaju, dodaje veleposlanstvo.

Litva, kao i druge dvije baltičke zemlje koje su 1991. stekle neovisnost od SSSR-a, a 2004. su primljene u NATO, ne posjeduju zračne snage koje bi bile dovoljne za nadzor njezina neba. Tu zadaću naizmjence obnašaju druge NATO-ove članice. Trenutačno tu zadaću obnaša Francuska koja je baltički prostor već nadzirala 2007. i 2009.