MRŽNJA OPET UDARA

Dva napada na sudionike i nakon Zagreb Pridea

20.06.2010 u 00:19

Bionic
Reading

Organizatori Zagreb Pridea tvrde da su zabilježili dva napada na sudionike današnje povorke nakon završetka programa. Na Kaptolu, desetak je mladića presrelo, izvrijeđalo i lakše ozlijedilo troje sudionika Povorke ponosa: dvojicu danskih državljana i jednu državljanku Bosne i Hercegovine.

Dogodio se i napad na Trgu žrtava fašizma. Tamo su dvojicu sudionika presrela petorica mladića u 20-im godinama. Prema opisu žrtava, napadači su bili ošišani i odjeveni poput 'skinheadsa'. Policija je potvrdila kako su dvojica napadnutih sudionika Zagreb Pridea zbrinuta na traumatologiji u Draškovićevoj, a još nema podataka o težini njihovih ozljeda. Nakon informativnog razgovora s njima policija će procijeniti hoće li ovaj napad biti tretiran kao zločin iz mržnje piše Jutarnji.hr.

Desetak napadača je, dok je povorka prolazila Gajevom ulicom, fizički napalo nekolicinu sudionika Zagreb Pridea. Policija je uspjela spriječiti veći incident te je palicama razdvojila napadače od sudionika povorke. Prema podacima iz Policijske uprave zagrebačke, tri osobe su privedene, a nema izvješća o ozlijeđenima.

Od privedenih dvije su osobe maloljetne, a jedna je punoljetna i stara 21 godinu. Oni se nalaze u službenim policijskim prostorijama i čeka se da maloljetnicima stignu roditelji jer bez njih ne mogu biti ispitani. Kako su nas informirali u policiji, jedan od njih je pokušao baciti pepeljaru na policiju, ali je u tome spriječen dok su druga dvojica privedena zbog vrijeđanja policijskih službenika. 

Sudionici Zagreb Pridea tjednima su upozoravali na mogućnost napada te tražili zabranu protuskupa HČSP-a koji otvoreno propagira mržnju protiv njih. Nakon što je prošla zadanom rutom, povorka se zaustavila na Zrinjevcu, gdje su ih čuvale jake policijske snage. Nakon što su pročitani pozdravni govori i održan zabavni dio programa na kojem je nastupila Marina Perazić okupljeni su se razišli.

Posjetimo, na Trgu žrtava homofobije, kako je prigodno preimenovan Trg žrtava fašizma, u 14 sati na Zagreb Prideu okupilo se 600-tinjak aktivista koji podržavaju slobodno izražavanje ljubavi, pa makar i prema istom spolu, odakle su krenuli u šetnju centrom grada.

Deveta povorka ponosa poznatija kao Zagreb Pride ove godine se suočila, kako kažu organizatori, s političkim problemom jer im Grad Zagreb, za razliku od prethodnih godina, ne dopušta povorku po cesti, nego samo pješačkim stazama. Poručili su da će u slučaju da ih se skupi još više morati izaći na cestu jer fizički neće biti moguće koračati po nogostupu. Ipak, kada je povorka krenula policija im je ipak dopustila kretanje cestom. Ove godine su su koračali i izmijenjenom rutom u odnosu na prošle godine, ali su zato prigodno preimenovali ulice, pa je tako Ulica Franje Račkoga postala Bipsić Straße, Trg hrvatskih velikana je Lezbožedni trg, Jurišićeva je Trans aleja, Trg bana Jelačića je Trg Stonewallske pobune, Gajeva je Gayeva ulica, Teslina je Ulica Zagreb Pridea, a Zrinjevac Park ponosa. Okupljeni su putem uzvikivali parole poput 'gdje je Ivo? i Thompsonov stih 'zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima'.

Veliki policijski kordon od 20-ak policijskih vozila punih interventnih policajaca u punoj spremi osiguravao je povorku.

Kada se pogledalo na okupljenu povorku, teško se bilo ne zapitati zbog čega tolike mjere sigurnosti. Naime, okupljeni sudionici Zagreb Pridea nosili su šarene balone i zastave duginih boja te nisu djelovali nimalo opasno.

Ipak, na Trgu Stonwallske pobune ili Trgu bana Jelačića povorku je čekala skupina od oko 150 prosvjednika iz Hrvatske čiste stranke prava. Ograda i policija su razdvajali pripadnike ova dva skupa. Oni su na svojim transparentima nosili poruke poput: 'Tisuće se preobratilo, preobrati se i ti!' Oni smatraju da voljeti osobu istoga spola nije prirodno te da se ovom povorkom ugrožavaju i njihova prava. Kada je povorka stigla na Trg sudionici protuskupa su vikali 'pušenje ubija' i 'tko ne skače, taj je peder', a sudionici Zagreb Pridea su uzvratili sa 'anti-fa!'.

Jedan od sudionika povorke - novinar i književni kritičar, 25-godišnji Srđan Sandić - rekao je da uvijek može biti problema zbog prosvjeda HČSP-a, s obzirom na različitosti, ali i negativnu energiju koju on osjeća s njihove strane.

'To što se oni bore za svoje pravo ne gledanja homoseksualne ljubavi je fašistički vokabular koji bi u razvijenoj demokraciji bio sankcioniran, kako novčano, tako i zakonski. Problem je što oni misle da samo zato što su u većini imaju pravo tražiti da se mi odreknemo svoje privatnosti i prava da budemo u ljubavnom odnosu koji želimo', rekao je Sandić i dodao da, ako oni vjeruju u Boga, na što se stalno pozivaju, neka pročitaju Bibliju u kojoj jasno piše: 'Ljubav je ljubav!'

Sudionici protuskupa iz HČSP-a kažu da je gay parada izraz nemoralnosti te tvrde da postoji strah od raspadanja društva ako se takva nemoralnost podrži: 'U ovom slučaju ne možete ukloniti zaštitu sa prirodnog braka i porodice te očekivati da ćete imati jedinstvenu infrastrukturu. Gay parada je kruna toga nemorala koja negira i ismijava sva moralna načela i zakone, obitelj, brak, tradiciju, dostojanstvo i vjeru cjelokupnog društva.' Oni su svoj skup održali pod sloganom 'Stop sodomizaciji Hrvatske'.

Zagreb Pride su podržale i neke slavne osobe, među kojima i Rade Šerbedžija sa suprugom i kćeri, koji je rekao da je oduvijek podržavao pravo ljudi da se vole kako žele, i to ne zato što je dugo živio na Zapadu. Osim njih, u povorci je viđena i Urša Raukar, ikona prosvjeda u Varšavskoj, kao i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik

Pravobraniteljica je izjavila da je količina homofobije u Hrvatskoj još uvijek prevelika. 'Vjerujem da će se to promijeniti, ali moramo ići malo pomalo', zaključila je ona.

Nakon prosvjeda poznati aktivist Marko Jurčić je rekao kako je zadovoljan jer su se na kraju ipak uspjeli dogovoriti sa zagrebačkom policijom za prolaz Trgom, što je, kaže, jako važno jer se nikome ne smije ograničavati kretanje. Ovim gay prideom, kaže, pokazuju kako barem jedanput godišnje imaju pravo pokazati da postoje.

Svake godine, pa tako i ove Zagreb Prideu pridružilo se na desetke aktivista iz BiH, Srbije i Makedonije. 'U tim zemljama ovakve povorke se ne smiju održavati, pa je tako Zagreb Pride simbol slobode mnogih na ovom području. Jurčić je rekao da su Zagreb Pride podržali predsjednik Ivo Josipović, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i tri saborske zastupnice iz kluba SDP-a među kojima i Mirela Holy.

Organizator Franko Dota pročitao je pred svima pismo podrške Ive Josipovića, koji je u njemu sudionicima zahvalio na hrabrosti i obećao im da će im pomoći u borbi protiv nejednakosti i javnog linča.