NIJEMCI NA DROGAMA

Dva milijuna radnika uzima doping na poslu

16.02.2009 u 11:31

Bionic
Reading

Prema istraživanju kojeg je naložio jedan njemački zdravstveni osiguravatelj, svaki peti ispitanik je barem jednom posegnuo u liječnički ormarić kako bi uz pomoć "nedozvoljenih sredstava" povećao svoje radne rezultate na poslu. Obzirom na broj stanovnika, to znači da se radi o golemoj vojsci od 2 milijuna zaposlenika koji barem ponekad uzimaju doping za odlazak u ured a njih čak 800 tisuća doping uzima - redovito!

U ispitivanju uopće nije bilo riječi o "običnim" narkoticima za poboljšanje koncentracije poput kave, cigarete, alkohola ili vitaminskih pilula. Riječ je o žestokim preparatima kakvi se, u normalnim okolnostima, izdaju samo na liječnički recept. I to za teške smetnje poput Alzheimerove bolesti, demencije, poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje ili nedostatnog kapaciteta srca. Posebno poglavlje su onda još psihofarmatici, osobito sredstva protiv depresije. Naravno, ilegalna opojna sredstva koja također nisu rijetkost u poslovnom svijetu - poput kokaina - uopće nisu niti obuhvaćena ovim ispitivanjem.

Osobito je zanimljivo, kako građani dolaze na ideju medicinom povećati svoj radni učinak. U svakom drugom slučaju doping im savjetuje prijatelj ili kolega s posla, a u svakom trećem slučaju - njihov liječnik! Zato je osiguravatelj malo bolje pogledao koje lijekove primaju njegovi osiguranici i da li je ikada dijagnosticirana bolest koje bi taj lijek trebao liječiti. Upravo katastrofalan rezultat je otkriven kod lijeka protiv demencije, Piracetama: u 97% slučajeva se taj lijek propisuje osobama kod kojih uopće nema te dijagnoze - ili čak za one za koje taj lijek nije niti dopušten piše Deutsche Welle