BAČENA RUKAVICA KERUMU

Dva karnevala u gradu pod Marjanom

13.02.2010 u 15:50

Bionic
Reading

U podne su na Peristilu počele aktivnosti autentične udruge koja organizira 'Spli'ski krnjeval'. Ovih dana je već bilo riječi o uzurpaciji organizacije tradicionalnih karnevalskih svečanosti od strane gradskih vlasti

Jedan od organizatora izvornog karnevala, splitski umjetnik Petar Grimani, je naglasio da je kap koja definitivno prelila čašu spoznaja da će na Rivi u utorak kao dio karnevalskih događanja koje financira gradska uprava nastupati Colonia. 'Definitivno ne ide zajedno karneval i Colonia na splitskoj Rivi', naglasio je Grimani.

Dodao je da građani organiziraju svoj karneval bez kune. Za danas su najavili izbore za ovogodišnjeg Krnju u Splitu i građani su se odazvali pozivu da daju svoj glas. Za poslijepodne je najavljeno bojanje maškara, bubnjanje, šamanski ritual dolaska proljeća na Peristilu i izbori za Krnju.

Radni naslov ovogodišnjeg karnevala je 'Koji k' i Grimani naglašava da to k može biti i konzumerizam, kriza, Kolonija, životinje kenzumi, ali i razni drugi prijedlozi na k. Krnje se gradi na tajnoj lokaciji i u utorak će, naravno, biti javno spaljen.

Organizatori nisu zadovoljni što ih se u medijima predstavlja kao buntovnike i tvrdi da je riječi samo o karnevalu, radosti, smijehu i šali, što i jest bit karnevala. U ponedjeljak će medijima biti poslana i takozvana 'šentenca, pravorijek Krnji.

Na pitanje zna li se hoće li Krnje biti gradonačelnik, Grimani je rekao da svi zajedno pričekamo utorak i tada će se znati koji k. U sve ovo su uključene i druge udruge, Hram, Torcida i Koalicija udruga mladih i najavljuje se da biti veselo i zanimljivo.

Ostaje vidjeti kako će Splićani odgovoriti na izazov dva karnevala u jednom gradu i hoće li prevladati duh humora i veselja ili duh konfrontacije i netrpeljivosti