IVO JOSIPOVIĆ:

Dva HDZ-a su legitimni predstavnici Hrvata u BiH

11.11.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini nacionalni je interes Republike Hrvatske, a preduvjet za to su jednaka prava koje moraju imati svi narodi u BiH, izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu kojega su u petak objavile banjalučke "Nezavisne novine".

"Hrvati su integralni dio bosanskohercegovačke povijesti, a siguran sam i konstruktivan dio njezine budućnosti, ali moraju imati ista prava i iste šanse kao i ostali", kazao je Josipović.

Dodao je kako je za BiH sada izazov pronaći dobru mjeru za sustav koji će podjednako poštivati i kolektivna i individualna prava.

Istaknuo je kako su institucionalnu neravnopravnost Hrvata u BiH prepoznali i u međunarodnoj zajednici, ali i među predstavnicima druga dva konstitutivna naroda.

"To je problem koji mora biti riješen između ostalog i jer je jedan od temelja identiteta BiH", izjavio je hrvatski predsjednik.

Na upit kako vidi rješenje tog problema Josipović je kazao kako se prije svega moraju poštivati temeljna demokratska načela da neku skupinu u političkom smislu predstavljaju oni koji su dobili većinsku potporu birača iz te skupine. Uz to, kako je dodao, postoji mogućnost da se manjim intervencijama u postojeće zakonodavstvo osigura ravnopravnost zastupanja i predstavljanja u tijelima koja štite ravnopravnost.

Takva bi rješenja uz potporu međunarodne zajednice ipak trebali pronaći oni koji u BiH žive, rekao je Josipović dodajući kako smatra besmislenim i kontraproduktivnim pritiske kojima je bio izložen od dijela stranaka iz Federacije BiH zbog promicanja ovakvih stajališta.

"Kao predsjednik Hrvatske želim podjednako dobro komunicirati sa svim narodima i građanima BiH", kazao je Josipović dodajući kako se unatoč povremenoj neprimjerenoj retorici ipak ide naprijed.

Ocijenio je i kako moguća promjena vlasti u Hrvatskoj nakon izbora 4. prosinca neće donijeti promjenu politike koju Hrvatska vodi prema BiH odnosno da će se nastaviti sa zalaganjem za poštivanje njezina suvereniteta i teritorijalnog integriteta te brigom za opstanak Hrvata u BiH.

Hrvatski predsjednik istaknuo je i kako ulazak Hrvatske u EU predstavlja novu šansu i za BiH, na čijim će granicama tada biti Unija. Vlasti BiH pozvao je da tu priliku iskoriste i ubrzaju postupak harmoniziranja svojih proizvoda sa standardima EU kako bi mogli nastaviti u nju izvoziti.

Josipović je dodao kako ga raduje činjenica da je u regiji prepoznat kao političar koji želi doprinijeti tolerantnom i skladnom životu.

"Za mene je pitanje tolerantnog i skladnog života pitanje zdravog razuma", kazao je Josipović pojašnjavajući kako od kaosa i nestabilnosti mogu profitirati samo oni koji u tome imaju neki privatni interes.

Komentirajući prijepor oko optužnica za ratne zločine u regiji Josipović je kazao kako je o tome potrebno postići precizan i pošten dogovor koji će podrazumijevati da će se odgovorni za zločine u svakom slučaju suočiti s pravdom. Predložio je da države regije međunarodnim ugovorom riješe pitanje nadležnosti za kazneni progon tako da odgovorni budu kažnjeni, a da se istodobno izbjegnu ishitrene optužbe koje unose nesigurnost među ljude i proizvode nepotrebne političke probleme.