BLISKI SUSRETI

Dva asteroida proletjela vrlo blizu Zemlje

09.09.2010 u 09:24

Bionic
Reading

Dva manja asteroida, otkrivena prije samo tri dana, proletjela su u srijedu između Zemlje i Mjeseca, a u vedrim krajevima mogli su se vidjeti amaterskim teleskopima

Svemirska tijela otkrio je u nedjelju NASA-in projekt Catalina Sky Survey, međutim, stručnjaci iz Minor Planet Centre u Massachusetsu javili su odmah da ne postoji opasnost da udare u naš planet.

Veći od ta dva asteroida, 2010 RX30, veličine između 10 i 20 metara prošao je u srijedu oko 12 sati ujutro pored Zemlje na udaljenosti od oko 248.000 km, odnosno 0,6 udaljenosti od Zemlje do Mjeseca.

Drugi, manji 2010 RF12, veličine između 6 i 14 metara prošao je na oko 79.000 km od Zemlje, odnosno na oko 0,2 lunarne udaljenosti samo 11 sati kasnije.

Donald Yeomans, voditelj NASA-inog Near Earth programa rekao je da se takve stvari događaju svakodnevno, međutim, nismo ih svjesni jer nemamo dovoljno jake teleskope da bi ih otkrili ili pratili.

'Tek nedavno smo shvatili koliko mnogo takvih tijela ima u blizini Zemlje i bilo bi dobro da ih pratimo', rekao je Yeomans. 'Mislim da majka priroda tako upozorava astronome da imaju još puno posla'.

Asteroidi veličine 10-ak metara gotovo svakodnevno prolaze kraj Zemlje na lunarnoj udaljenosti. Za očekivati je da prosječno jednom u deset godina jedan od njih uđe u atmosferu.

Stručnjaci procjenjuju da postoji oko 50 milijuna još neotkrivenih asteroida koji se na svojim putanjama kreću blizu našeg planeta. Njihove se veličine kreću od manje od metra do 950 km koliki je promjer najvećeg Ceresa.

Manji asteroidi veličine između pet i deset metara ulaze u Zemljinu atmosferu u prosjeku jednom godišnje, međutim, uglavnom eksplodiraju prije nego udare u tlo. Veći, promjera oko jednog kilometra u Zemlju udare jednom u 500.000 godina.

 

 

Putanje asteroida i Mjeseca