HNS-OVAC PREDLOŽIO SABORU

Dužnosnike testirati na droge

08.07.2009 u 14:47

Bionic
Reading

Saborski klubovi danas su u prvom čitanju podržali prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, pozivajući na snažniju akciju države i društva protiv narkomafije. HNS-ovac Goran Beus Richembergh je predložio da se uvede obveza da se svi javni dužnosnici pri stupanju na dužnost podvrgnu testiranju na droge

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Ante Zvonimir Golem uvodno je obrazložio da zakonske izmjene predviđaju mogućnost uništavanja zaplijenjene droge i prije pravomoćne sudske presude, što trenutno nije slučaj.

Upozorio je da je skladištenje u policijskim akcijama zaplijenjene droge stvaralo dodatne troškove i druge probleme.

U skladu s praksom EU, predlaže se jedinstveni nadzor nad tzv. prekursorima, kemijskim tvarima koje se pod kontrolom koriste za proizvodnji droge uglavnom u medicinske svrhe - taj bi nadzor obavljalo Ministarstvo zdravstva.

Izmjenama se predlaže i da se u zakonu više ne spominje pojam 'opojne droge', već samo 'droge', budući da nisu sve droge opojne.

Svi su klubovi u raspravi podržali prijedlog da se za uništavanje droge više ne treba čekati pravomoćna sudska presuda, a HNS je predložio da se sva zaplijenjena droga automatizmom uništava odmah.

'Suludo je uskladištiti te opasne tvari i čekati naše pravosuđe da donese presudu. Ne treba čekati ni minutu, odmah se to treba uništiti', naglasio je Goran Beus Richembergh (HNS).

Spominjući slučaj talijanskih parlamentaraca, odnosno istraživanje koje su na prijevaru proveli mediji i utvrdili da trećina talijanskih zastupnika uživa drogu, Richembergh je predložio da se uvede obveza da se svi javni dužnosnici pri stupanju na dužnost podvrgnu testiranju na droge.

'Ne bi bilo loše da svojim primjerom pokažemo da smo se spremni testirati i time pokažemo potporu da se suzbijanje droga provede u svim područjima, da nitko nije zaštićen', poručio je zastupnicima.

Karmela Caparin je u ime Kluba HDZ-a poručila HNS-ovcu kako se nikoga ne može prisiliti na testiranje, da se to treba opravdati, odbacivši i prigovore da policija ne čini dovoljno na suzbijanju droge.

'Od lani do danas spaljeno je više od četiri tone droge', istaknula je, upozorivši da na svakog ovisnika o drogi, kojih je u Hrvatskoj registrirano gotovo 26 tisuća, otpada devet ili deset ovisnika o alkoholu. Nadležne je pozvala da promisle je li opravdano dopustiti reklamiranje piva na televiziji kada djeca već s 13 godina počinju konzumirati alkohol.

Da je potrebno provesti testiranje na drogu, i to u školama, fakultetima, zatvorima i drugim ustanovama smatra i Damir Kajin (IDS), upozorivši da je od 1990. do danas u Hrvatskoj od droge umrlo više od 2000 ljudi.

Na 'crne brojke' upozorila je i Marijana Petir (HSS), koja je zauzela za izdvajanje više novca za kvalitetno osmišljene programe za mlade o tome kako kvalitetno i zdravo provoditi slobodno vrijeme, a kao prevenciju pošasti droge.

HSS-ovka je zagovornik i oštrijeg kažnjavanja, pa i za posjedovanje droge, ističući da uglavnom prekršajno kažnjavanje ima potpuno suprotni učinak za mlade.