KAŽIPRST VS. PRSTENJAK

Dužina prstiju otkriva duševne bolesti

19.03.2015 u 19:25

Bionic
Reading

Odnos između dužine kažiprsta i prstenjaka u brojnim je studijama povezan s različitim osobinama muškaraca – od sklonosti promiskuitetu ili homoseksualnosti, preko akademskog uspjeha, do agresije i ponašanja prema ženama

Ključna ideja tih istraživanja jest da se odnos dužine drugog i četvrtog prsta poznat kao omjer 2D:4D mijenja ovisno o izloženosti fetusa testosteronu i estrogenu u maternici.

Jedna nova studija pokazala je da bi se isti omjer mogao koristiti kao indikator rizika za shizofreniju.

Prema izvješću predstavljenom u novom broju časopisa Clinical Anatomy ideja je testirana na uzorku od 103 muškarca kojima je dijagnosticirana shizofrenija i na 100 zdravih muškaraca. Rezultati su pokazali da postoji značajna razlika u odnosima dužina prstiju između dvije analizirane skupine te asimetrija između dvije ruke.

Drugim riječima, rezultati su pokazali da oboljeli od shizofrenije imaju na desnoj ruci kraće kažiprste od prstenjaka što znači manji omjer 2D:4D nego zdravi muškarci, a podrazumijeva veću neravnotežu između izloženosti testosteronu u odnosu na estrogen.

Zabilježena razlika u dužini prstiju bila je na desnoj ruci oboljelih značajno jače izražena nego na lijevoj ruci. Znanstvenici pretpostavljaju da bi to moglo imati veze s činjenicom da testosteron utječe na odnose prstiju različito jer na različite načine djeluje na lijevu i na desnu hemisferu mozga.

'Indeks asimetrije pokazao je umjerenu moć razlučivanja pa bi se mogao koristiti kao dijagnostički test za otkrivanje nazočnosti shizofrenije', rekao je suautor studije dr. Taner Oznur.

Neka ranija istraživanja pokazala su da izloženost neuobičajeno visokim razinama testosterona i drugih hormona u maternici koja utječe na odnos u dužini prstiju može utjecati i na razvoj mozga.

Rezultati su istraženi na muškarcima i primjenjivi su samo na njima te ne govore ništa o shizofreniji kod žena.