VLADA RAZMJEŠTA PO ŠKVEROVIMA

Duvnjak se 'razletio' po povjerenstvima

04.08.2010 u 18:41

Bionic
Reading

Na današnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlada je presložila članove u Povjerenstvima za praćenje postupka prodaje škverova, dosjetila se osnovati Nacionalno vijeće za elektroničko poslovanje, te je prihvatila Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača u 2009. godini

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je izmijenila Odluku o osnivanju Povjerenstva za praćenje postupkaprodaje 1.051.038 dionica društva Brodograđevna industrija 3. Maj d.d.,Rijeka, zatim 8.073.568 dionica društva Brodograđevna industrija Splitd.d., Split te 1.177.014 dionica društva Brodotrogir d.d., Trogir. Zbognemogućnosti da aktivno sudjeluje u radu Povjerenstva za praćenjeprovedbe postupka prodaje dionica društva Brodograđevna industrija 3.Maj, pod posebnim se uvjetima umjesto Petre Zorić, predstavniceHrvatskog fonda za privatizaciju imenuje Vedran Duvnjak. Iz istihrazloga u Povjerenstvo za društvo Brodograđevna industrija Splitimenuje se umjesto Ive Koričić također Vedran Duvnjak, u svojstvupredstavnika Hrvatskog fonda za privatizaciju, kao i u Povjerenstvo zadruštvo Brodotrogir, umjesto Aide Lom, priopćeno je iz banskih dvora

Osniva se Nacionalno vijeće za elektroničko poslovanje kao savjetodavnotijelo Vlade Republike Hrvatske. Vijeće se osniva s ciljem razmatranja,utvrđivanja i promicanja svih bitnih pitanja razvitka elektroničkogposlovanja u Republici Hrvatskoj, a osobito prioritetnih mjera irazvojnih ciljeva kako bi se postigli efekti na nacionalnoj i na raziniinstitucija.

Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača kao savjetodavno tijelo Vlade ima važnu ulogu u provedbi politike zaštite potrošača te su tijekom protekle godine održane tri sjednice Vijeća na kojima je raspravljano o važnim pitanjima iz ovog dinamičnog područja.

Donesena je Odluka o broju priređivača kojima se može dati pravo priređivanja igara klađenja na području Republike Hrvatske, Odluka o broju priređivača kojima se može dati pravo priređivanja igara na sreću na automatima na području RH te Odluka o broju priređivača kojima se može dati pravo priređivanja igara na sreću u casinima na području Republike Hrvatske. Na području Republike Hrvatske najviše 20 trgovačkih društava mogu steći pravo priređivanja igara klađenja, najviše 70 trgovačkih društava mogu steći pravo priređivanja igara na sreću na automatima te najviše 20 trgovačkih društava mogu steći pravo priređivanja igara na sreću u casinima.

Daje se suglasnost Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Državnoj geodetskoj upravi za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2011. u ukupnom iznosu do 492.000 kuna za obavljanje tiska formatiranih topografskih karata u mjerilu 1:25000 (592 lista) na području 21 županije. Također, daje se suglasnost spomenutom Ministarstvu za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2011. u ukupnom iznosu do 426.810 kuna za obavljanje topološke obrade 9 listova TK25 na području Varaždinske i Osječko-baranjske županije.

Ovlašćuje se Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva za donošenje odluka o davanju prava najma, zakupa, služnosti i građenja na javnom vodnom dobru, radi ostvarenja gospodarskih, odnosno osobnih potreba pravnih i fizičkih osoba. Sve stručne poslove koji prethode donošenju odluka, uključujući i provedbu javnih nadmetanja u slučaju davanja prava najma i zakupa javnog vodnog dobra, obavljaju Hrvatske vode. Također, ovlašćuje se spomenuto Ministarstvo za sklapanje ugovora o pravu služnosti i pravu građenja na javnom vodnom dobru, sukladno odredbama zakonskih propisa i odredaba Zakona o vodama.

Usvojena je Odluka o osnivanju Radne skupine za izradu prijedloga Nacionalnog akcijskog plana provedbe rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda: 1325 (2000.) o položaju žena, miru i sigurnosti, 1820 (2008.) o uklanjanju spolno utemeljenog nasilja u oružanim sukobima, 1888 (2009.) o borbi protiv seksualnog nasilja nad ženama i djecom u oružanim sukobima i 1889 (2009.) o ulozi žena i njihovim potrebama u izgradnji mira nakon oružanih sukoba.

Vlada je usvojila Odluku o građenju u slučaju neposredne opasnosti u Gradu Zagrebu-područje Veliki potok-Gradska četvrt Črnomerec. Naime, Grad Zagreb je zatražio donošenje Odluke na temelju koje se može graditi bez rješenja o uvjetima gradnje, odnosno potvrde glavnog projekta, građevina koje služe za sprječavanje neposrednog ugrožavanja ljudi i dobara od prirodnih nepogoda.

Članovi Nacionalnog odbora za izradu i provedbu Strategije održivog razvoja Republike Hrvatske Leo Begović i Branko Bačić razriješeni su dužnosti, a novim članovima imenovani su Ruđer Friganović i Mario Babić.

Vlada je razriješila Branka Vučkovića i Slavka Tešiju, članove Upravnog vijeća Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, kao i člana Vijeća Mirka Smoljića, koji je razriješen na prijedlog Vlade Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba. Novim članovima imenovani su Ivan Milanović Litre i Ivica Šušak