STIGMATIZACIJA I PREDRASUDE

Duševni bolesnici među najugroženijima

02.12.2010 u 17:33

Bionic
Reading

Unatoč zakonodavnoj zaštiti, duševni su bolesnici još među najugroženijim skupinama bolesnika u Hrvatskoj jer su stigmatizirani i ne mogu se samostalno izboriti za svoja prava, rečeno je danas na okruglome stolu o zaštiti ljudskih prava posebno ugroženih skupina bolesnika

Skup su organizirali Vladin ured za ljudska prava i Hrvatsko katoličko liječničko društvo.

Zbog visoke stigmatizacije, među naročito ugroženima su i HIV pozitivne osobe, velika skupina bolesnika od neizlječivih kroničnih bolesti te oboljeli od rijetkih bolesti koji svoja prava često ne mogu ostvariti jer ih je malo.

Sudionici skupa smatraju kako je dobro da se prava bolesnika sve više razmatraju s obzirom na ljudska prava te da se njihova prava uređuju posebnim zakonima.

Biti pacijent već u startu znači biti u podređenom položaju i ovisan o drugome, rekla je Ivana Milas-Klarić s katedre za obiteljsko pravo na zagrebačkome Pravnom fakultetu.

Da samo donošenje zakona nije dovoljno, dodala je, govori i podatak da 74 posto liječnika, po istraživanju iz 2007. godine, nije bilo upoznato sa Zakonom o pravima pacijenata.

Predstojnik Vladina ureda za ljudska prava Luka Mađerić ocijenio je da zakonom zajamčena prava na liječenje i zdravlje još nisu jednako dostupna svima te da se ne primjenjuju se u praksi.

Profesorica Vera Folnegović-Šmalc, predsjednica Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju, ocijenila je da je Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, unatoč manjkavostima, velik pomak naprijed u tretmanu i liječenju duševnih bolesnika.