ODVJETNICI NAJAVLJUJU TUŽBU

'Đuroviću nakon posjeta pregledavaju šupljine'

30.09.2009 u 19:19

Bionic
Reading

Odvjetnički tim Slobodana Đurovića, jednog od osumnjičenih za ubojstvo novinara Ive Pukanića, ustvrdio je danas da je njegov branjenik diskriminiran u proteklih deset mjeseci u pritvoru te osudio kršenje tajnosti istrage objavljivanjem pojedinosti u medijima, posebice iskaza zaštićenog svjedoka

ZAGREB - Jedan od branitelja Željko Žganjer rekao je na konferenciji za novinare da je odvjetnički tim dvaput pismeno izvijestio Državno odvjetništvo o kršenju tajnosti istrage, a posljednji put nakon što je u predzadnjem broju tjednika Nacional u cijelosti objavljen iskaz krunskog svjedoka u istrazi.

Ustvrdio je da je riječ o očitom kršenju zakona koji propisuje da je svaka osoba dužna čuvati kao tajnu neki podatak koji sazna iz istrage i da je stvar tužiteljstva hoće li poduzeti odgovarajuće provjere.

Najavljena tužba protiv RH

Đurovićevi odvjetnici navode da se njihovom klijentu nakon svakogposjeta brata na vrlo ponižavajući način pregledavaju šupljine natijelu, izvještava Večernji list. 'Nakon pritužbi koje smo slali i naviše adresa, upozoravajući da ga se ponižava, odlučili smo o svemuizvijestiti pučkog pravobranitelja. Njegov je posao da štiti ljudskaprava, a ukoliko on ništa ne poduzme, nastavit ćemo se boriti pravnimputem, odnosno razmislit ćemo o tužbi protiv RH', kazao je Mlinarić.

Žganjer je rekao da nisu podnijeli kaznenu prijavu i da bi bilo smiješno da odvjetnički tim podučava tužiteljstvo, što je po zakonu dužno učiniti. Branitelji smatraju da sud treba utvrditi vodi li se istraga zakonito.

Obrana tvrdi da je 55-godišnjem Đuroviću od pritvaranja jedno vrijeme bilo nezakonito zabranjeno nabavljanje knjiga i novina, praćenje televizije i radija.

Njihovu branjeniku je, tvrde, oduzeto i pravo boravka na otvorenom te mu je dozvoljena šetnja samo ispred ćelije. Time mu je onemogućen bilo kakav kontakt s drugim zatvorenicima, a sve to je, kažu, suprotno pravilnicima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Branitelj su o tome izvijestili sve nadležne službe, no dobili su odgovor da se prema pritvoreniku postupa prema planu pojačanih mjera osiguranja zbog osobne sigurnosti pritvorenika.

'Koji to sigurnosni razlozi mogu opravdati takvo postupanje? Ne znam kako bi gledanje televizije i čitanje novina moglo ugroziti njegov integritet', zapitao se Žganjer.

Slobodan Đurović, državljanin Crne Gore, uhićen je krajem listopada prošle godine, tjedan dana nakon ubojstva Ive Pukanića u dvorištu tjednika Nacional u Zagrebu. Sumnjiči ga se da je po nalogu Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam organizirao likvidaciju Pukanića.