IMENOVAO GA PAPA

Đuro Hranić, novi đakovačko-osječki nadbiskup

06.07.2013 u 22:19

Bionic
Reading

Novi đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić na današnjem je svečanom liturgijskom slavlju u đakovačkoj katedrali-bazilici Sv. Petra preuzeo nadbiskupsku službu, na koju ga je 18. travnja ove godine imenovao papa Franjo nakon što je prihvatio odreknuće od službe dosadašnjeg nadbiskupa mons. Marina Srakića

Poslanje crkve je svijet i zato se ona ne može ograničiti samo na unutarcrvkena pitanja, poručio je nadbiskup Hranić u svojoj propovjedi. Zato trebamo snažiti kartitatvno djelovanje i dodatno poraditi na društvenom pozicioniranju crkve na ovim prostorima, osobito na planu evagelizacije javnosti, odgojnom, obrazovnom i kulturnom području te u sredstvima društvenoga priopćavanja, poručio je preuzimajući dužnost.

Zahvaljući svom prethodniku nadbiskupu Marinu Srakiću, istaknuo je da je on vjernicima ostavio biskupiju uzdignutu na stupanj nadbiksupije, teološko učilište uzdignuto na rang Katoličkog bogoslovnog fakulteta u sastavu osječkoga Sveučilišta te obnovljenu biskupiju, teško stradalu u Domovinskom ratu.

Kao dosadašnji pomoćni biskup, mons. Hranić ovu službu preuzeo je od dosadašnjeg nadbiskupa mons. Marina Srakića, koji je od 1997. obnašao dužnost biskupa Đakovačko-srijemske biskupije, a od 2008. i dužnost prvog nadbiskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Svečanost je počela procesijom i obraćanjem nadbiskupa Srakića. Čin preuzimanja nadbiskupske službe obavlja se euharstijskim slavljem, rekao je dodavši kako je sve što je ostvareno u njegovom svećeničkom i biskupskom životu, postignuto zahvaljujući Božijoj pomoći te nesebičnoj suradnji s biskupima, svećenicima, redovnicama, redovnicima i vjernicima. Svome nasljedniku čestitao je na dosadašnjoj suradnji u vodstvu nadbiskupije te mu poželio puno Božijeg blagoslova i uspjeha, a njegov govor vjernici su pozdravli pljeskom.

Apostolsko pismo pape Franje o imenovanju mons. Hranića novim đakovačko-osječkim nadbiskupom pročitao je apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico.

Nakon toga, mons. Hranić odjenuo je palij, kojeg mu je 29. lipnja u bazilici Sv. Petra u Rimu predao papa Franjo, a od dosadašnjeg nadbiskupa Marina Srakića preuzeo pastirski štap, znak pastirske službe i vodstva povjerene mu nadbiskupije.

Kod katedre đakovačko-osječkih nadbiskupa postavljen je grb nadbiskupa Hranića s geslom 'Izvezi na pučinu', izabranim prilikom njegova imenovanja pomoćnim biskupom 2001. godine. Navedene riječi iz Lukina evanđelja tada je aktualizirao papa Ivan Pavao II. u svom apostolskom pismu 'Ulaskom u novo tisućljeće' i predstavio ih kao nadahnuće i geslo pastoralno-evangelizacijskih nastojanja Crkve na početku trećeg tisućljeća.

U ime Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Hraniću na imenovanju čestitao je nadbiskup zadarski i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić. Nadbiskupu Srakiću zahvalio je na svim njegovim službama u nadbiskupiji, kao i na petogodišnjem mandatu predsjednika HBK.

Nadbiskupu Hraniću uz ostale čestitali su dekan osječkoga dekanata Adam Bernatović, požeški biskup Antun Škvorčević, nadbiskup vrhbosanski kadrdinal Vinko Puljić te u ime Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) episkop osječko-poljski i baranjski Lukijan.

Uz nadbiskupe i biskupe HBK, svećenike, redovnike i redovnice, slavlju su nazočili predstavnici državnih, znanstvenih i kulturnih institucija i čelnici lokalne samouprave.

Mons. Đuro Hranić rođen je 20. ožujka 1961. u Vinkovcima. Pomoćnim biskupom đakovačkim i srijemskim imenovao ga je papa Ivan Pavao II 2001. godine. Predsjednik je Vijeća HBK za katehizaciju, član Biskupske komisije HBK za dijalog sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i član Odbora HBK za hrvatsku inozemnu pastvu.