spor oko vrhovnog suda

Đurđević: U našoj politici se smatra normalnim da postoji tajni kandidat, a kad se ide javno onda vas pitaju je li vam neugodno

09.05.2021 u 11:51

Bionic
Reading

Zlata Đurđević, kandidatkinja predsjednika Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda, u razgovoru za N1 televiziju u nedjelju je kazala da je stručna osoba koja je prijavila za mjesto predsjednice Vrhovnog suda i da nije u političkoj kampanji niti planira privlačiti političke stranke na svoju stranu

Na pitanje zašto je pristala biti kandidatkinja predsjednika Zorana Milanovića koji je ignorirao zakon Zlata Đurđević je kazala za N1 da je jedan razlog bio što se javila za Europski sud za ljudska prava, a drugi je što postoji ovlašteni predlagatelj.

Đurđević je kazala i da se naknadno pokazalo problemom što je predsjednik ignorirao zakon, ali mišljenja je da za to ne možete kriviti kandidata u postupku.

'Smisao javnog poziva je, kako je rekao Ustavni sud, da se svima pruži jednaka sansa', kazala je Đurđević i dodala da je 'predsjednik odlučio da će nakon toga samostalno primijeniti Ustav.' Navela je da je Ustavni sud naknadno objavio da je predsjednik pogriješio, ali i naglasila da ne možete propitivati ustavnost nečijih postupaka dok Ustavni sud ne donese odluku o tome.

Na pitanje je li s predsjednikom razgovarala o tome, kazala je da se nije u to upuštala, ja ne može biti savjetnica predsjednika kao ni bilo kojeg političkog tijela.

'To je suprotno funkciji na koju sam se javila. Ja nisam njegova savjetnica niti mu trebam govoriti kako će izvršavati svoje ustavne ovlasti. Ovo što se sad događa je zahtjev da se uključim aktivno u politiku…', poručila je.

Đurđević smatra da bi predsjednik Vrhovnog suda trebao biti izabran konsenzusom.

'Nisam u političkoj kampanji. Javila sam se kao stručna osoba sa svojim integritetom i znanjem i to su jedine kvalifikacije koje treba imati za tu poziciju. Ne mislim poduzimati ništa da bih pridobila ijednu političku opciju”, poručila je.

Na pitanje je li svjesna da su joj šanse male odgovorila je da se nada da se hrvatska politika izdigla iznad svojih uskih političkih okvira kad se radi o bitnim pitanjima od državnog interesa, kao što je pravosuđe i da će jednom dokazati da je moguće birati suce po kriterijima po kojima se biraju u zapadnim demokracijama.

Smeta li joj kad netko kaže 'upraljala se'? Đurđević kaže da su to nespretne izjave i da se ne bi trebale korisiti.

'Time se vrijeđa pozicija sudstva, neprimjereno se odnosi prema poziciji predsjednika Vrhovnog suda', odgovorila je.

Predsjedniku Milanoviću je odmah rekla da će se javiti na drugi poziv.

'Naravno da ću poštivati odluku Ustavnog suda. Kad je išao prvi postupak, nisam sudjelovala u javnom životu osim što sam dala određene izjave kad me se pokušalo diskreditirati u javnosti. Onda sam osjećala potrebu da izađem. Što se tiče javnog poziva, tu nema sretnog rješenja. Predsjednikovo pravo da izabere svog kandidata nije osporio ni Ustavni sud', navela je.

Istaknule je da se našoj politici se smatra normalnim da postoji tajni kandidat. 'A kad se javno obznani da ste nečiji kandidat, onda vas pitaju je li vam neugodno. PRH je javno rekao da sam ja njegova kandidatkinja i uvijek postoji mogućnost da on promijeni mišljenje kad vidi tko se sve još javio”, govori Đurđević.

Nije željela komentirati postupke predsjednika Milanovića.

'Sudac mora biti izvan politike, ne smije procjenjivati postupke političara da bi ostao nepristran', kazala je Đurđević.