KRŠENJE PRAVA PUKOVNICI HV-A

Dunji Zloić-Gotovina država duguje više od 677 tisuća kuna

29.03.2011 u 09:08

Bionic
Reading

Iako je Upravni sud još 2006. godine donio pravomoćnu presudu po kojoj nalaže MORH-u da pukovnicu Dunju Zloić-Gotovina vrati na radno mjesto koje joj po činu i stručnoj spremi pripada, ona do danas nije vraćena na posao. Od listopada 2004. godine ne prima ni plaću ni mirovinu, a nema ni zdravstveno osiguranje. Postupak nagodbe s MORH-om uskoro bi trebao biti riješen, a supruga Ante Gotovine mogla bi dobiti sve zaostale plaće, tj. više od 677 tisuća kuna

Prije nešto više od godine dana mediji su pisali da se nazire kraj sporu Dunje Zloić-Gotovina i MORH-a, no to se do danas nije dogodilo. Njezin odvjetnik Ivo Farčić pojasnio nam je da zapravo nije riječ o tužbi, već o postupku nagodbe s obzirom na to da po novom ZKP-u svi sporovi s državom moraju proći postupak nagodbe. 'Presuda Upravnog suda poništila je odluku o mirovini i sada pregovaramo o zaostalim plaćama', rekao nam je odvjetnik te dodao da su u MORH-u 'vrlo kooperativni.


U MORH-u su potvrdili da je riječ o mirnom rješavanju spora te da se pregovara o isplati zaostalih plaća. U ovom trenutku očekuje se odgovor na prijedlog nagodbe upućene drugoj strani putem zakonskog zastupnika MORH-a, odnosno Državnog odvjetništva. U slučaju potpisane nagodbe, spomenutoj osobi isplatit će se zaostale plaće i imenovana će također ostvariti pravo na mirovinu sukladno propisima o mirovinskom osiguranju djelatnih vojnih osoba', kažu nam u MORH-u.

Država joj duguje više od 670 tisuća kuna

Dunja Zloić-Gotovina otpuštena je iz MORH-a 15. listopada 2004. godine jer je utvrđena nemogućnost daljnjeg profesionalnog razvoja.

Za čin i stručnu spremu kakvu ima supruga najpoznatijeg hrvatskog generala, kojem će presuda biti izrečena 15. travnja, plaća iznosi oko 8.800 kuna bez dodataka i doprinosa, kažu nam u MORH-u. Ako u obzir uzmemo period od 15. listopada 2004. do travnja 2011, država bi joj trebala isplatiti više od 677 tisuća kuna. Ako se tome dodaju zatezne kamate te dodaci i doprinosi, taj bi iznos mogao biti znatno viši. Na pitanje hoće li njegovoj klijentici biti isplaćene i zatezne kamate, Farčić kaže da je i to predmet pregovaranja.

Kršenje ljudskih prava

Prva žena s činom pukovnice u HV-u tako je već sedmu godinu bez ikakvih prava koja bi trebala imati da je u radnom odnosu: plaće, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Iako radni sporovi imaju oznaku hitnosti, Dunja Zloić-Gotovina više od četiri godine od presude Upravnog suda nije vraćena na posao. Jedini prihod koji ima jest mirovina njezinog supruga kojeg je zajedno s još šest generala umirovio Stjepan Mesić jer su u otvorenom pismu upozorili na kriminalizaciju Domovinskog rata, što je Mesić ocijenio kao pokušaj državnog puča.

Prema pisanju medija, Gotovinina mirovina iznosi pet tisuća kuna, a Dunja Zloić-Gotovina i sin Ante dijele je s Gotovininom kćerkom Anom koju je dobio u vezi s novinarkom Vesnom Karuzom. Prije nekoliko je godina tadašnji predsjednik HHO-a Žarko Puhovski rekao da je država povrijedila njezina ljudska prava, tj. pravo na rad.

'Nedopustivo je da čitava obitelj pati i da je se kažnjava jer je Ante Gotovina optužen pred Haškim sudom. Čak i da je osuđen, bilo bi apsolutno neprihvatljivo da obitelj pati zbog toga i da se na ovakav način dijeli pravda', rekao je Puhovski za Novi list.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić nam je rekao da mu se Dunja Zloić-Gotovina nije obratila te da ne zna mnogo o ovom slučaju. Pojašnjava da se radni sporovi moraju odvijati po hitnom postupku i da je strašno da jedan radni spor traje toliko dugo.

Uspon i pad

Dunju Zloić u MORH je kao svoju tajnicu u prosincu 1991. imenovao tadašnji ministar obrane Gojko Šušak. Ona mu je i ranije bila tajnica, dok je obnašao dužnost ministra iseljeništva, a u MORH-u je unaprijeđena u šeficu kabineta ministra. Čin bojnice dobila je u ožujku 1994, a u čin pukovnice je promaknuta 1995. te je postala prva žena u Hrvatskoj vojsci s tim visokim činom.

Iste se godine, netom prije početka akcije Oluja, udala, navodno na Brijunima, za Gotovinu. No njezini problemi u MORH-u počinju pet godina prije otkaza, kada se 1999. s porodiljnog vratila na posao. Posla za nju nije bilo. Od tada pa sve do 2004, kada je otpuštena, imala je status 'neraspoređena', koji joj je dodijelio tadašnji ministar obrane Andrija Hebrang