prava zima

Dunja Mazzocco Drvar otkriva gdje će pasti najviše snijega i koliko će trajati zahlađenje

22.01.2019 u 12:24

Bionic
Reading

Početkom godine krenulo je i pravo zimsko vrijeme, a ovaj tjedan snijeg je pao diljem zemlje. Koliko će dugo trajati ovako vrijeme i koliko će snijega pasti, pitali smo meteorologinju Dunju Mazzocco Drvar

'Ovo je lijep snježni tjedan, sasvim pristojna zima u svakom pogledu. Snijeg će najjače padati danas popodne, kroz noć i sutra ujutro', kaže Mazzocco Drvar te dodaje kako će se takvo vrijeme zadržati sve do kraja mjeseca, uz povremene padaline.

Najviše snijega bit će u gorju, u kojem će do kraja dana pasti do pola metra, a sutra bi moglo pasti još 20 do 30 centimetara. U sjeverozapadnom dijelu zemlje past će dva do tri centimetra, a što se tiče nizina, Slavonija ima najdulje razdoblje padalina te bi ondje moglo pasti do 20 centimetra, dok se u Zagrebu, ističe Mazzocco Drvar, snijeg više ne može očekivati, pogotovo ne u velikim količinama. Padat će ga nešto malo i na moru, ali se neće zadržati.

Najviša dnevna temperatura bit će od -3 do 2, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 2 do 7, a drugdje na obali i otocima od 8 do 13 stupnjeva Celzijevih.

  • +5
Snijeg u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Općenito, ova je zima pod navodnicima bolja od prošle godine, a siječanj je hladniji u odnosu na prošli. Tako je, primjerice, u Splitu za dva stupnja hladnije. Kada smo radili prognoze, pokazalo se da će siječanj biti 'najzimskiji' mjesec', objašnjava Mazzocco Drvar te dodaje kako će se zimski uvjeti nastaviti i u veljači, uz mogući snijeg, ali neće biti ništa ekstremno za taj mjesec, 'jer kako zasad izgleda, siječanj je vrhunac'.