najavljivali sušu

Dunja Mazzocco Drvar otkrila nam je zašto je kišni srpanj neke iznenadio: Bilo je pokvarenog telefona...

20.07.2020 u 12:43

Bionic
Reading

Je li srpanj u meteorološkom smislu razočarao ili je prosječan? Meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar objašnjava za tportal kakvo nam je ovo ljeto

'Ovo je prosječno vrijeme za srpanj i na kopnu i na moru', kaže za tportal meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar.

Dodaje kako je neuobičajeno u odnosu na posljednjih 15-ak godina, kad su ljeta bila razmjerno neugodno vrela, na što smo se navikli. Ističe pritom da je u Dalmaciji i dalje sušno.

O pogrešnim dugoročnim prognozama, a koje su najavljivale sušno i vrelo ljeto, kaže da je na njih utjecalo više faktora.

'Jedan od njih su meteorološki podaci koje prikupljaju avioni tijekom leta. Kako su oni bitno smanjeno letjeli zbog pandemije koronavirusa, i ti su podaci stizali u smanjenom obimu, što je dijelom utjecalo na preciznost prognoze. Drugim dijelom, pri prenošenju dugoročnih prognoza u pojedinim medijima došlo je do prenapuhavanja u odnosu na ono što su predvidjeli stručnjaci. Možemo to opisati kao pokvareni telefon', rekla je Mazzocco Drvar, dodajući kako se time stvorila pogrešna percepcija u javnosti.

Unatoč prosječnom ljetu, dodaje, globalno zatopljenje je proces koji se neće stopirati.

'Ovako prosječno ljeto neće prekinuti proces klimatskih promjena u kojemu se događaju varijabilnosti', kaže Mazzocco Drvar, napominjući da imamo normalno ljeto.

  • +5
Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX