VODOSTAJ: 66 CM

Dunav rekordno nizak – još nema opasnosti za plovidbu

16.05.2011 u 13:32

Bionic
Reading

Dunav je i ovog proljeća cijelim svojim tokom kroz Hrvatsku 'odlučio' pokazati svoju neobičnu ćud, pa su Vukovarci i žitelji svih podunavskih mjesta u svibnju suočeni s ekstremno niskim vodostajem velike i moćne rijeke

Doduše, nizak vodostaj još ne predstavlja smetnju plovidbi putničkih, a posebice teretnih brodova, no odgovorni ipak upozoravaju na pojačan oprez, posebice na dijelovima plovnog puta koji se pokazuju kritičnima na nižim razinama vodostaja.

'Za sada je na području koje pratimo sve u redu i brodovi normalno plove. Zapovjednici brodova imaju pravovaljane informacije u svakom trenutku i tijekom plovidbe uzimaju u obzir nizak vodostaj. Doduše, na dva mjesta – kod vojvođanskog Apatina i kod sela Mohovo nizvodno prema Iloku, dubina Dunava nešto je niža i iznosi oko dva i pol metra. Takva razina nije neograničavajuća za plovidbu', potvrdio je kapetan Ivan Barović iz Lučke kapetanije u Vukovaru.

Razina Dunava na vodomjernoj postaji u Vukovaru u ponedjeljak u podne iznosila je 66 centimetara što je jedna od najnižih vrijednosti ove godine, no još uvijek 'vrlo visoko' u odnosu na vodostaj iz kolovoza 2003. Tada je, naime, zabilježen 'minus' od 23 centimetra što je onemogućilo normalnu plovidbu i prolazak brodova dubljeg gaza. Povijesni podaci, pak, govore kako je najniži vodostaj Dunava zabilježen prije više od stotinu godinu, točnije 1906. godine, kada se njegova razina kod Vukovara spustila na minus 110 centimetara.

Prije godinu dana - poplave

Prije samo godinu dana žitelji hrvatskog Podunavlja suočili su se s rekordno visokim vodostajem Dunava. Poplavljen je bio Zeleni otok kod Batine, a kritično je bilo i na vukovarskom i iločkom području. Polovicom lipnja kod Vukovara je zabilježen vodostaj od 688 centimetara, pa su umalo bile proglašene i izvanredne mjere obrane od poplava. Bio je to treći najviši vodostaj Dunava u povijesti mjerenja.

'Ako Dunav nastavi opadati, u što ne vjerujemo jer nam u prilog idu obilne kiše i podaci koje dobivamo iz gornjeg toka rijeke, zapovjednici brodova ipak će morati prilagoditi gaz. No takav scenarij ne očekujemo', dodao je kapetan Barović

Problema nema ni u vodoopskrbi Vukovaraca, baš kao što problema s Dunavom još nemaju ni stanovnici Baranje. Na području Batine također se bilježi neuobičajena razina Dunava za svibanj, pa je jučer oko podneva vodostaj iznosio 40-ak centimetara. Tamošnji žitelji ukazuju kako je prosječna visina Dunava u svibnju iznosila čak tri metra više od onih koje su zabilježene ovih dana. I u Batini se također sjećaju niskog Dunava od prije osam godina kada su iz rijeke izronili kamioni, džipovi, oruđe i oružje iz čuvene Batinske bitke s kraja Drugog svjetskog rata. Ovoga proljeća takve prizore, po svemu sudeći, neće gledati.