PRIPREMA SE OBRANA VUKOVARA

Dunav raste iz sata u sat

08.06.2010 u 15:16

Bionic
Reading

U očekivanju velikog vodnog vala koji dolazi iz Mađarske ovoga vikenda nastavlja se utvrđivanje privremenih nasipa na obali Dunava u Vukovaru te se popravljaju već postojeći tzv. zečji nasipi u rubnim dijelovima grada gdje prijete Vuka i Bobotski kanal

Vodostaj Dunava kod Vukovara u 14 sati iznosio je 544 centimetra i raste, sukladno prognozama stručnjaka, centimetar i pol na sat, pa je nužna priprema područja koja se nalaze izvan nasipa što brane grad od vode koja mora narasti još najmanje tri metra da bi ugrozila ljude i njihovu imovinu.


Kritične točke su Otok sportova, na kojem je već postavljen kilometar barijera s pijeskom, naselje Budžak u kojem su sanirani postojeći nasipi da bi se zaštitile obiteljske kuće uz Bobotski kanal te niži dijelovi grada. Stručnjaci procjenjuju da bi Dunav kod Vukovara mogao narasti još najmanje dva metra, što će biti razina koju je dosegnuo prije četiri godine.

'Očekujemo da Otok sportova bude metar pod vodom, no to nije toliko dramatično. Mogao bi biti ugrožen i Trg Republike Hrvatske, odnosno područje u samom središtu grada koje se nalazi na nižoj koti, no pratimo situaciju', najavio je Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

Danima se prati i situacija u Mađarskoj da ne bi bilo novih neugodnih iznenađenja, kao što je bilo ispuštanje vode iz tamošnjih akumulacijskih jezera i dolazak velikih količina u baranjsku Karašicu te stvaranje problema Baranjcima. Hrvatske vode morale su, nažalost, odbiti dostavljanje novih 100.000 vreća za pijesak Mađarima.

'Već smo im dostavili 100.000 vreća i jednostavno ih više nemamo jer moramo čuvati za svoje potrebe. Koliko je situacija u Mađarskoj dramatična, pokazuje podatak da su na 930 kilometara dugim nasipima već utrošili 5,6 milijuna vreća s pijeskom', upozorio je Đuroković.

Vuka je uzvodno od Vukovara već pričinila probleme stanovnicima općine Tordinci, gdje su zbog visokog vodostaja danima na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, no tamo su ugrožene tek poljoprivredne površine. Voda se, nasreću, izlila na neobrađene livade. Nakon Vukovara, Dunav bi mogao zaprijetiti pojedinim obiteljskim kućama i objektima u Šarengradu i Iloku.