NOVI ZAKON O RADU

Dulji godišnji odmori, manje prekovremenih

19.12.2008 u 22:46

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog novog Zakona o radu, kojim se smanjuje broj prekovremenih radnih sati i povećava trajanje godišnjeg odmora

Odredbama novog zakona poslodavci bi mogli odlučiti da se u jednom tjednu radi i više od 40 radnih sati, dok bi se u drugom tjednu radilo kraće, čime bi prosječan broj sati ostao 40. U pojedinim djelatnostima, kao što je turizam, tjedno radno vrijeme moglo bi se produljiti i na 60 sati, ali samo uz pismenu suglasnost radnika i najviše na četiri mjeseca, piše Jutarnji list.

Vlada je, zbog usklađivanja s pravnom stečevinom Europske Unije (EU), unatoč prigovorima sindikata, odlučila poslati zakon u saborsku proceduru, uz objašnjenje da će, ako predstavnici sindikata i poslodavaca do sredine siječnja iduće godine postignu dogovor o spornim pitanjima, podnijeti amandimane na prijedlog zakona.

Novim se zakonom, među ostalim, mijenjaju i odredbe o trajanju godišnjeg odmora, pa će najkraći godišnji odmor, prihvati li Sabor Vladin prijedlog, trajati četiri tjedna, umjesto dosadašnjih 18 dana. Mijenja se i procedura zbrinjavanja viška zaposlenih, a radnu će knjižicu zamijeniti e-kartice, ali tek po ulasku Hrvatske u EU.

Očekujemo da ćemo postići dogovor o otvorenim pitanjima. Zakon o radu smo uvijek spremni braniti svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima. Ako treba ponovo dolazimo na Markov trg', poručila je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević.