SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

'Đukanović je izdavao licence za mafiju!'

25.02.2010 u 11:18

Bionic
Reading

Ratko Knežević na zagrebačkom Županijskom sudu ponovio je ranije izrečene tvrdnje da iza ubojstva Ive Pukanića stoji li tzv. duhanska mafija, odnosno Stanko Subotić Cane i crnogorski premijer Milo Đukanović

Svjedočeći na suđenju optuženima za Pukanićevo ubojstvo, Knežević je kazao da je duhanska mafija Pukaniću, ali i njemu počela prijetiti već nakon prvih tekstova o organiziranom švercu cigareta pod okriljem crnogorske države objavljenima u tadašnjem dnevniku Republika.

'Prijetnje su stizale iz krugova bliskih Canetu. Mislili su da sam ja izvor informacija. U dva navrata zvao me je i on osobno. Tražio je da zaustavim Pukanića u pisanju. Prvi put poziv je bio uljudan, a drugom mi je poručio da je ubio mnoge pa će i nas', kazao je Knežević i dodao da su Pukanića u nekoliko navrata pokušali potkupiti, a spominjale su se svote od tri i pet milijuna eura. Knežević je u svom iskazu naveo kako je od Duške Jeklić, savjetnice u veleposlanstvu Crne Gore u Sloveniji dobio nekoliko desetaka poziva u kojima ga je molila da nagovori Pukanića da prestane pisati o duhanskoj mafiji.

Mitrović nudio prijevoz Pukaniću

Svjedočeći pred zagrebačkim županijskim sudom Knežević je spomenuo i ime Željka Mitrovića, vlasnika TV Pink. 'Pukanić mi je rekao da ga je Mitrović pozvao na svoju jahtu i ponudio mu da ga preveze u Crnu Goru gdje je trebao izmiriti 'nesuglasice' s Canetom. Odbio je jer je mislio da će ga oteti i ubiti. Nakon nekoga vremena sreo sam Mitrovića i ispričao mu priču na što je on pocrvenio i rekao da se to sigurno ne bi dogodilo', kazao je Knežević.

Uz navedeno Knežević je istaknuo kako su Pukanićevi tekstovi, danas, kad ih se gleda s vremenskim odmakom bili filigranski precizni, jer su se u njima navodile registracije aviona, imena pilota te iznosi novca i brojevi računa na koje se iznosio novac iz Crne Gore.

'Zbog svega Pukanić i ja dobili smo zaštitu, a službe sigurnosti Slovenije i Hrvatske raspolagale su imenima ljudi koji su nas planirali ubiti što je spriječeno. Mišo Vujačić, koji je ubijen u hotelu Intercontinental u Ljubljani, planirao je Pukijevo ubojstvo, ali je to spriječila slovenska obavještajna služba. Veso Vuković bio je na putu iz Njemačke u Zagreb s istom namjerom, ali ga je žena prijavila policiji i to je također spriječeno', iznio je svoja saznanja Knežević.

Dodao je da su na temelju Pukanićevih otkrića europski istražitelji kao šefa duhanske mafije prepoznali crnogorskog premijera Đukanovića, koji je od šverca cigareta punio paralelni državni proračun pod njegovim izravnim utjecajem. Jedna od uloga tog 'budžeta' bila je i kupnja glasova na izborima za koje se plaćalo od 50 do 100 eura.

U poduljem iskazu Knežević koji je potkraj osamdesetih prijateljevao s Đukanovićem, a od početka devedesetih s Pukanićem, u nekoliko je navrata spomenuo da je 'licence' za rad duhanske mafije izdavao današnji crnogorski premijer.

'Samo s aerodroma u Podgorici 1999. samo u jednom danu izneseno je 1,3 milijarde tadašnjih maraka, a taj se posao odnosio samo na Srbiju i zemlje bivše Jugoslavije. Isto toliko odnosi se na Italiju. Posao prema Srbiji vodio je Subotić, a prema Italiji Veselin Vesko Barović. Licence za obavljanje posla izdavao je Đukanović', rekao je Knežević.

Tijekom ispitivanja rekao je da Sretena Jocića ne poznaje, baš kao ni Slobodana Đurovića.