'BOSONOGE ASKETE'

Duhovne vođe među najbogatijim ljudima svijeta

16.07.2011 u 12:05

Bionic
Reading

Stoljećima su odavali imidž bosonogih asketa koji svoj život provode u osami Himalaja meditirajući, no sve veće bogatstvo indijskih 'božjih ljudi', gurua i duhovnih vođa dokaz je da indijski 'čudotvorci' ne vode tako jednostavan život kako se vjerovalo. Naprotiv, oni su postali moćni likovi koji upravljaju poslovnim carstvima, kontroliraju politički život i manipuliraju medijima, piše The Washington Post

Indijski gurui, 'čudotvorci' i duhovne vođe, često poznati kao 'božji ljudi', postali su moćni likovi koji kontroliraju upravljaju ogromnim poslovnim carstvima, kontroliraju političku scenu i manipuliraju medijima.

Uz svu tu moć i bogatstvo postavljaju se mnoga pitanja o vjerskom biznisu, čemu u prilog idu i nedavna otkrića zlata, srebra, dijamanata i novca te uvid u imovinu gurua koja se broji u stotinama milijuna ili čak milijardi dolara, kao i optužbe za pranje novca.

Rastuće bogatstvo i pojava 'božjih ljudi' posljednja dva desetljeća prati rast prihoda u Indiji i liberalizaciju medija. Do određene mjere podiže i političku popularnost nacionalističkog hinduističkog pokreta.

Međutim, njihova popularnost više je odraz 'izvanredne religioznosti indijskog naroda koji se odupro snazi obrazovanja i modernizacije', rekao je povjesničar Ramchandra Guha.

Najveći broj njihovih predanih sljedbenika dolazi iz srednje klase, a donacije pritječu i od Indijaca iz inozemstva. Pritok novca je djelomično u funkciji velikog rasta raspoloživog dohotka koji mnogi Indijci sada uživaju, ali neki sociolozi kažu da odražava potrebu za postizanjem ravnoteže između novostečenog bogatstva sa starim vrijednostima.

'Indijska srednja klasa je hrpa shizofrenih ljudi', rekao je Meera Nanda, autor knjige 'Bog tržišta: kako globalizacija čini Indiju više hiduističkom', koji tvrdi da oni na odricanje, asketizam i jednostavan život gledaju kao na viši ideal, a to je ideal s kojim rijetko tko može živjeti uz ovakvo bogatstvo.

'Donacije za njih znače postizanje ravnoteže', kaže Nanda.

Nakon što je Sai Baba umro u travnju, otvorene su njegove osobne komore za koje je utvrđeno da sadrže 2,8 milijuna dolara u gotovini, uz zlato i srebro u vrijednosti oko pet milijuna dolara, torbe pune dijamanata, stotine haljina, više od 500 pari cipela i nekoliko desetaka bočica parfema i laka za kosu.

Dok njegovi sljedbenici tvrde da Sai Baba nikada nije ni imao bankovni račun, vjeruje se da njegova zaklada ima oko 10 milijardi dolara, piše The Washington Post

Iako su neki samozvani 'božji ljudi' samo obični lopovi ili šarlatani, mnogima se ipak pripisuje ogromna duhovna moć. Kada je Sai Baba umro od zatajenja srca, premijer Manmohan Singh je rekao da se radi o 'nepopravljivom gubitku' opisujući ga kao 'duhovnog vođu koji je nadahnuo milijune'.

Neki od njegovih odanih sljedbenika bili su vodeći indijski političari i industrijalci, kao i poznata glumica Goldie Hawn i osnivač Hard Rock Cafea Isaac Tigrett. Najpoznatiji indijski igrač kriketa, Sachin Tendulkar, otvoreno je plakao na Sai Babinom pogrebu.

Sai Babino blago