PUSTE ŽELJE

Dubrovčani žele euro kao službenu valutu

24.11.2009 u 19:26

Bionic
Reading

Turisti nedjeljom nemaju gdje promijeniti novac. Gosti po ulicama mole prolaznike da im promijene valutu jer banke ne rade. Ugostitelj je svjedočio molbama američkog turista koji je na ulici tražio da mu razmijene eure kako bi ženi kupio lijek

Želimo da u Hrvatskoj euro postane legalno sredstvo plaćanja. U nedjelju je u Dubrovniku bilo 4-5 tisuća turista s cruisera koji nisu imali gdje promijeniti eure u kune jer su banke bile zatvorene, a prodavači suvenira te drugi trgovci i ugostitelji ostali su bez znatnog prihoda - upozorava poznati dubrovački ugostitelj Ivo Rudenjak, vlasnik nekoliko restorana u Gradu, piše Jutarnji list

Vlahušić za, Rohatinski protiv

Podržavam ideju da se euro uvede kao sredstvo plaćanja jer je riječ oistoj vrsti problema kakav je bio onaj s neradnom nedjeljom, kada jesve bilo zatvoreno dok je Grad bio pun gostiju, kaže dubrovačkigradonačelnik Andro Vlahušić. Dodaje da je za ukidanje svih, kako kaže,glupih zakona koji nanose štetu Gradu i turizmu. Za guvernera HNB-a Željka Rohatinskog takvo nešto nije izgledno. 'Ako bi se dopustilo korištenje paralelne valute, morali bi se računati na moguće zloporabe. Da bi se to spriječilo, potrebno je riješiti niz preudvjeta. Primjerice, trgovine bi morale isticati cijene u obje valute i imale bi status mjenjačnica, što znači ugovor s bankom i formiranje tečaja - više je puta do sada upozorio Rohatinski.

Dolaze nam tisuće gostiju, a mi im ne damo mogućnost da kupe suvenir i popiju kavu - kaže Rudenjak koji se zauzima za to da se turistički djelatnici ujedine u uklanjanju birokratskih i drugih barijera koje umanjuju mogućnost zarade pojedincima, ali i državi.

I dok je u susjednoj Crnoj Gori euro već godinama legalno sredstvo plaćanja, dubrovački ugostitelj problem na hrvatskoj strani pokušao je riješiti osobno s ministrom financija Ivanom Šukerom.

- I on se složio s prijedlogom da bi se turistima trebala omogućiti kupnja u eurima, ali je sve zapelo u Hrvatskoj narodnoj banci - kaže Rudenjak i napominje da trgovci u Dubrovniku zbog straha od inspekcija ne žele uzimati eure od kupaca.

Dubrovački je ugostitelj osobno svjedočio kako je američki turist na ulici u Gradu tražio nekoga da mu razmijeni 20 eura kako bi u ljekarni kupio lijek za suprugu, a mnogim Dubrovčanima slično se događa i u drugim dijelovima Grada.

Primjerice, kad gosti iz Luke Gruž žele javnim gradskim prijevozom u povijesnu jezgru pa prolaznike mole da im promijene par eura kako bi platiti autobusnu kartu.

Zbog problema s valutama velik broj gostiju u Dubrovniku “pegla” kartice, posebno Amerikanci. Njima se plaća u restoranima, u slučajevima većih kupnji u trgovinama, kao i zlatarnicama, no sitan novac za male kupnje, poput suvenira ili sladoleda, i dalje je problem.