impresivna akcija

Dubrovačka policija objavila detalje zapljene kokaina vrijednog 500 milijuna kuna: Još se ne zna čija je droga

14.04.2021 u 11:28

Bionic
Reading

Dubrovačka policija jučer je u Luci Ploče zaplijenila rekordnu količinu kokaina. Čak 500 kilograma droge bilo je sakriveno u kontejneru s bananama

Nekoliko stotina kilograma kokaina visoke kvalitete koji je stigao u kontejneru s prostora Južne Amerike trebalo je preko Hrvatske prijeći u Bosnu i Hercegovinu, no hrvatska policija i carina uspješno su to spriječili. Posljednja zapljena kokaina iz ožujka neusporedivo je manja jer tada je zaplijenjeno 'tek' 73 kilograma kokaina.

Za policiju je sada najveća zagonetka tko je trebao preuzeti drogu koja bi u konačnici na narkotržištu vrijedila oko 500 milijuna kuna, odnosno više od 65 milijuna eura, pa je, bez obzira na to tko to bio, naručitelju zadan ozbiljan udarac. Zarada bi, da je sva količina došla do krajnjih korisnika, bila enormna, ali ni ulog od najmanje 1,5 do dva milijuna eura za nabavu nije beznačajan, donosi Jutarnji.hr.

Pločanska luka, koja je već duže označena kao jedna od ulaznih za kokain u Europu i koja je neuralgična točka jer se tek sada krenulo u nabavu mobilnog RTG uređaja koji bi trebao omogućiti efikasniju kontrolu kontejnera, u posljednja je tri mjeseca 'sidrište' nekoliko velikih pošiljki droge. Upravo iz tog razloga u Carinarnicu u Pločama uskoro stiže mobilni rendgenski uređaj u vrijednosti od dva milijuna dolara.

Prema raspoloživim informacijama, nitko od onih koji su 'pali' u prethodnim zapljenama nije izravno povezan s ovom pošiljkom. Dubrovačka policija međutim analizira sve što je vezano uz najnoviju pošiljku kontejnera s drogom, od njegove rute do tvrtke koja je naručila banane, a u suradnji s policijom i specijalnom agencijom za istrage (SIPA) u BiH surađuje se kako bi se otkrilo tko je mogući naručitelj te tko je trebao preuzeti i kojom rutom u susjednu državu prevesti 500 kilograma kokaina.