SLAVKO LINIĆ

'Duboko sam razočaran direktorima Ine'

06.09.2012 u 15:47

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić nakon sjednice Vlade kritizirao je vodstvo Ine i upozorio njihove direktore da Vlada sa 44,75 posto udjela vlasništva ima 'ogromnu moć' nad tom energetskom kompanijom

Na pitanje kako komentira izlike direktora Ine, koji tvrde da nisu u mogućnosti investirati jer im to Vlada nije omogućila, ministar financija Slavko Linić rekao je da je to dio gubitničkog mentaliteta koji neće tolerirati.

'Što mislite kako su reagirali predsjednici uprava cesta, željeznica i ostalih državnih tvrtki? Tražili su opravdanje za neuspjehe pticama selicama, šišmišima, građevinarima koji su u lošoj situaciji... Prema tome, duboko sam razočaran, jer su pokazali da nemaju drukčiji mentalitet od neuspješnih direktora državnih tvrtki. Nema opravdanja za neuspjehe!' - poručio je Linić vodstvu Ine.

Kaže da od njih očekuje jasne poruke i planove - kada namjeravaju obnoviti rafinerije, uložiti u naftna i plinska polja te kada će početi izvoziti plin iz Hrvatske? 'Zanima me i kad će prestati uvoziti derivate, jer su nekada samo dvije hrvatske rafinerije snabdijevale Sloveniju, Crnu Goru, BiH i Makedoniju. Zanima me na koje će to tržište ići? Dok ne dobijemo te odgovore, smatramo da su neuspješni', kaže Linić.

Na novinarsku opasku da Vlada Ini danas zapravo ne može ništa, Linić je glasno reagirao: 'Nije istina! Postotak vlasništva više od 44 posto u Ini daje nam ogromna prava i moć.' Linić naglašava da je ova Vlada, u suprotnosti s onom Jadranke Kosor, Ini prepustila svu dobit i da zbog toga očekuje da će uskoro poduzeti konkretne mjere. U suprotnom će Vlada početi govoriti o 'neodgovornim ljudima koji upravljaju Inom'.  

Linić podsjeća da Ina ovisi o odnosima s Vladom, o odlukama Vlade vezanim za koncesije, o inspekcijama Ministarstva financija koje bi im mogle zatvarati benzinske pumpe... 'Prema tome, rukovodstvo Ine mora biti odgovorno i u dobrim odnosima s Vladom. Moć Vlade je ogromna, barem kad je u pitanju Ina', naglasio je još jednom ministar financija.

Upitan kako se namjerava boriti za još bolji kreditni rejting Hrvatske (trenutačno je ocjena agencije Fitch 'stabilan', op. a.), Linić je rekao kako je potrebno financijski konsolidirati gospodarstvo koje je uništeno u tri godine krize u kojima Vlada nije donosila mjere:

'Važno je podignuti konkurentnost da počnemo izvoziti, a ne samo da smanjimo uvoz. Važno je da stopa BDP-a bude iznad prosjeka Europe, a s druge strane da nam nestane deficit i da vratimo barem jednu kunu kredita umjesto da se samo zadužujemo. Trebamo početi proizvoditi i stvarati svojim kapitalom, a zatim i riješiti tranzicijske probleme: smanjiti broj umirovljenika u odnosu na zaposlene. To znači podignuti broj zaposlenosti i to vrlo značajno, ali ni dva mandata nije dovoljno za takvo što.'