GAŠPAR, MILOGLAV I 'KUTLIN' ČRNJE

DSV produljio suspenzije trojici optuženih sudaca

06.10.2011 u 17:28

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je za tri mjeseca produljilo suspenzije sucima Bariši Gašparu s Visokoga trgovačkog suda, optuženu za primanje 25.000 eura mita, dubrovačkom sucu Peri Miloglavu, optuženu za zlouporabu dužnosti u slučaju 'Vrtovi Sunca' te općinskom sucu u Krku Marinu Črnji, optuženu da je zajedno s Miroslavom Kutlom i drugima izvlačio novac iz Tiska u drugoj polovici 1990-ih

Sudac Gašpar je pod suspenzijom još od 2008. kad je protiv njega pokrenuta antikorupcijska istraga zbog navodne zloporabe položaja, primanja mita i namještanja pravosudnih ispita. U početku 2009. protiv njega je podignuta i optužnica, no prvostupanjski sudski postupak još nije završio.

Suđenje nije završilo ni u slučaju suca Županijskog suda u Dubrovniku Pere Miloglava, optužena za zloporabu položaja i ovlasti u pretvorbi tvrtke 'Dubrovačko primorje' i nezakonit upis vlasništva nad zemljištem 'Vrtovi Sunca'. U toj su aferi za milijunske zlouporabe optuženi bivši predsjednik dubrovačkog Općinskog suda Ivo Besjedica te trojica dubrovačkih poduzetnika Pero Vićan, Antun i Antoan Kralj

Miloglav je privremeno udaljen sa sudačke dužnosti od sredine srpnja 2010., a suđenje je u završnici u kojoj će optuženici iznijeti obrane, a odvjetnici i tužitelji svoje završne govore.

Sudac Općinskog suda u Krku Marin Črnja ostao je bez sudačkog imuniteta u siječnju ove godine jer se protiv njega vodi kazneni postupak zbog izvlačenja novca iz Tiska u drugoj polovici 1990-ih, zajedno s odbjeglim Miroslavom Kutlom. Črnja je optužen za pomaganje u zloporabi u gospodarskom poslovanju.

Istraga protiv Črnje, Kutle i ostalih zbog izvlačenja 23 milijuna kuna iz Tiska pokrenuta je na zagrebačkom Županijskom sudu još 2000., a potrajala je do 2006. U međuvremenu je Črnja 2002. imenovan sucem Općinskog suda u Krku, a mediji su objavili da mu je to uspjelo uz pomoć lažirane potvrde da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

Črnja je 1990. nakratko bio ministar rada, a mediji ga opisuju kao Kutlinu desnu ruku u poslovima iz 1990-ih.