BORIS PAHOR, PREMIJER RH:

'Držimo se dogovora k'o pijani plota'

26.10.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom dogovoriti završnu etapu arbitražnog sporazuma, nakon čega će sve predstaviti oporbenim čelnicima, a konačni dokument tog sporazuma poslati u Sabor na parafiranje i potpisivanje. Postojeći nacrt, dakle, do daljnjeg ostaje nepoznat hrvatskoj javnosti

ZAGREB – Slovenski premijer Borut Pahor boravi u Zagrebu, gdje je s Jadrankom Kosor te stotinjak gospodarstvenika iz Hrvatske i Slovenije sudjelovao na Hrvatsko-slovenskom gospodarskom forumu. Nakon radnog ručka s Jadrankom Kosor, Pahor se sastao i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. Nakon sastanka nije bilo izjava za javnost, no nagađa se da je Pahor nastojao privoljeti Milanovića da osigura dvotrećinsku većinu za ratificiranje sporazuma o arbitraži u Hrvatskom saboru.

'K'o pijan plota'


'I premijerka Kosor i ja odlučni smo u tome da se onoga što jedogovoreno, bez obzira na moguću nepopularnost tih naših odluka, držimok'o pijan plota. To je silno važno za povjerenje između naših zemalja inas osobno jer sve činimo kako bismo ostvarili sigurnost i blagostanjenaših naroda', rekao je Pahor. Slovenski mediji izvijestili su,međutim, da Pahor silno želi i da se nacrt objavi, kako bi se lakšeobranio od napada. Posljednjom izjavom o držanjudogovora, što znači i isključivanje javnosti iz procesa, Pahor kupujevrijeme prilagođavajući se istovremeno hrvatskom okolišu.

Suočen s kritikama oporbe na račun dogovora s Jadrankom Kosor, Pahor u Zagrebu nastoji ubrzati prihvaćanje sporazuma o arbitraži u hrvatskim institucijama. 'Sad smo u prijelomnom trenutku - ili će se obje politike, hrvatska i slovenska, obje države i oba naroda odlučiti prije svega za međusobne interese ili će i dalje isticati samo ono što ih razlikuje', rekao je Pahor. Kosor je poručila da je nakon četiri sastanka s premijerom Pahorom izgrađen most novog prijateljstva između dvije zemlje.

Obraćajući se sudionicima gospodarskog foruma, Pahor je rekao da se, nakon 18 godina sporenja, dogovor ne može postići preko noći te da će u rješenje spora biti uključena treća strana. Naglasio je potrebu da se nacrt sporazuma objavi, pravdajući se pritom time da, kako je rekao, veliki dio slovenske javnosti smatra da ga je hrvatska premijerka prevela žednog preko vode, iako oboje zapravo imaju poteškoća u svojim državama. Rješenje graničnog spora bit će veliki korak naprijed zbog kojeg će sretna biti i 'djeca naše djece', rekao je Pahor.

'Ulazak Hrvatske u EU je i u slovenskom interesu, jednako kao što je i rješavanje graničnog pitanja interes Hrvatske', rekao je Pahor.

Skupu se kratko obratila i premijerka Kosor, zadovoljna što premijer Pahor i ona održavaju međusobna obećanja. Nije komentirala pojedine izjave slovenskog kolege, već je naglasila da može potpisati sve što je on rekao. Pahorov raniji zahtjev da se objavi nacrt sporazuma nije spomenula.

Nakon radnog ručka s premijerkom Kosor, Pahor se zaputio prema središnjici SDP-a na Iblerovom trgu, gdje se oko sat vremena družio sa Zoranom Milanovićem. Predsjednik SDP-a ranije je poručio da je spreman na konstruktivan razgovor s Vladom, ali zamjera premijerki što arbitražni sporazum skriva od javnosti.

Boris Pahor, premijer RH

Dunja Konjevod, potpredsjednica HGK, nazvala je 'Borisa' Pahorahrvatskim premijerom, na što je Pahor rekao da to i nije tako loše jermnogi u Sloveniji smatraju da ga je Kosor prevela 'žednog preko vode'. On se pak nada da Hrvati smatraju da je on 'preveslao' premijerku Kosor.

U međuvremenu, Vesna Pusić, predsjednička kandidatkinja i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju RH Europskoj unij, najavila je da će tražiti sastanak s premijerkom Kosor. Pusić je dobila slovensku verziju prijedloga sporazuma tijekom vikenda, kada je izjavila da taj sporazum ne ide na ruku Hrvatskoj.

Danas je pak poručila da u nacrtu sporazuma nije definirano što znači riječ 'dodir, kontakt' te da to treba raščistiti prije nego sporazum stigne u Sabor jer 'ako to uključuje sve moguće vrste kontakata: direktni, indirektni i kondominij, onda to može poslužiti kao startna pozicija, a ako znači direktan dodir slovenskih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama, to prejudicira ishod arbitraže'.

Inače, na sastanku gospdoarskog foruma predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević istaknuo je važnost gospodarskih odnosa dvaju zemalja i pozvao Slovence da 'budu malo otvoreniji prema hrvatskom tržištu'.

Vidoševićev slovenski kolega Zdenko Pavček rekao je da je Hrvatska Sloveniji četvrto najznačajnije tržište, a 5000 slovenskih uvoznika i 3000 uvoznika pretežno su ovisni o Hrvatskoj. 'Unatoč zastoju zbog gospodarske krize dobra suradnja osjeća se prvenstveno kroz turizam, Slovenci su i dalje drugi najbrojniji gosti na Jadranu', tvrdi Pavček.