MUP O RONČEVIĆU

Državu oštetio za barem 10 milijuna kuna

15.04.2009 u 23:15

Bionic
Reading

Iz policijskih izvida proizlazi da je Berislav Rončević, bivši ministar obrane u aferi 'kamioni', počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora, a ne zloporabe položaja i ovlasti. Jutarnji list neslužbeno doznaje da je to zaključak policije, koji pak ne obvezuje tužiteljstvo

ZAGREB - O tome ima li dokaza da se protiv bivšeg ministra obrane, te nekoga od njegovih suradnika krene u istragu za neko kazneno djelo odlučit će tužiteljstvo. Prije svega Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, budući da je tužiteljstvo hijerarhijski strukturirana organizacija, gdje je riječ prvog čovjeka ipak zadnja.

Policija je rezultate svojih izvida, ali i mišljenje ima li u postupanju Rončevića i njegovih suradnika kaznenog djela dostavila USKOK-u.

No, hoće li zahtjeva za istragom biti i hoće li se od Sabora tražiti skidanje imuniteta Rončeviću još se odlučuje. Iz USKOK-a je Jutarnjem listu potvrđeno da se slučaj razmatra i da će se odluka uskoro donijeti. Solomunsko rješenje moglo bi biti i traženje dodatnih izvida, ali sve relevantno što se tiče afere kamioni, prikupljeno je. Ustanovljeno je da je za 76 kamiona natječaj koji je bio raspisan 30. studenoga 2004. godine poništen i na kraju je 28. prosinca 2004. za 39 kamiona plaćeno 14 milijuna kuna više nego što bi bili plaćeni da su kupljeni javnim natječajem. Tijekom policijske obrade ustanovljeno je da bi cijena istog broja MAN-ovih kamiona bila barem 10 milijuna kuna niža od IVECO-ovih.

U taktici istraživanja afere kamioni bilo je odlučeno da obavijesni razgovor s Rončevićem uslijedi nakon što se prikupi sva dokumentacija i obave razgovori sa svima koji su mu u nabavi kamiona bili podređeni. I s njim se razgovaralo u Saboru 5. ožujka, upravo na dan kada je odlučeno da će rad povjerenstva o aferi kamioni biti tajan.

Policija je Rončevića ispitivala po nalogu USKOK-a, no o tome je li ispitivan kao osumnjičenik ili osoba koja treba dati relevantne podatke MUP se nije želio očitovati. Policija je nakon završetka izvida mogla USKOK-u podnijeti kaznenu prijavu, ali to nije učinjeno jer je kriminalističku obradu inicirao USKOK, koji će i odlučiti hoće li biti zahtjeva za istragu.

Kada bi se USKOK odlučio na istražni zahtjev za zloporabu položaja i ovlasti, radilo bi se o kaznenom djelu iz članka 337. stavka 2 Kaznenog zakona za koje je predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Budući da se tvrdi da je proračun oštećen za više od 14 milijuna kuna, radilo bi se o stavku 2 prema kojem se počinitelj može kazniti sa 10 godina zatvora. Sklapanje štetnog ugovora regulirano je člankom 294. KZ-a. Predviđena kazna također je 10 godina zatvora, piše Jutarnji list.

Tvrdnje Berislava Rončevića u intervjuu Jutarnjem listu kako su se nadležene institucije oglušile na njegovo pismo upućeno Državnom odvjetništvu o sumnjivoj preprodaji raketa Makedoniji u vrijeme SDP-ove Vlade očito su netočne.

Naime, potkraj 2008. zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je provođenje sudske istrage protiv direktora tvrtke Đuro Đaković Alatnica, Nikole Veočića, i bivšeg pomoćnika ministra obrane Dražena Jakopca. Tužiteljstvo je zaključilo da postoji osnovana sumnja da su Veočić i Jakopec oštetili MORH za više od 14 milijuna kuna. Rončevićeva neinformiranost čudi i stoga što je ovaj slučaj posebno istican i na suđenju Vladimiru Zagorcu u slučaju dragulji.