MINISTAR OSTOJIĆ POTVRDIO

Državno odvjetništvo istražuje aferu podmićivanja liječnika

08.08.2012 u 12:51

Bionic
Reading

Nakon što je američki farmaceutski div Pfizer pristao na nagodbu i plaćanje 60 milijuna dolara kazne zbog plaćanja mita liječnicima u nekoliko zemalja među kojima je i Hrvatska, Državno odvjetništvo danas je preuzelo cijeli slučaj, Jutarnji doznaje od ministra zdravlja prof. dr. Rajka Ostojića

'S obzirom na nove okolnosti ovog slučaja koji je počeo još 2004. godine moraju se poduzeti svi potrebni koraci sukladno hrvatskim propisima da se on riješi. Osobno ću podržati raščišćavanje svake korupcijske afere, pa i ove o kojoj se ponovo govori', kaže Ostojić.

Bivša ministrica zdravstva prof. dr. Ana Stavljenić Rukavina koja je otišla s te pozicije prije negoli je 2004. buknula afera Pfizer u Hrvatskoj za Jutarnji je kazala kako je korupcija u distribuciji lijekova značajno pala tek kad je prije četiri godine Europska komisija inzistirala na donošenju pravilnika o etičkom oglašavanju lijekova, a što su prihvatili i strani proizvođači u Hrvatskoj.

'Danas više nema dva zrakoplova liječnika koji primjerice putuju na kongres u Kinu niti s njima mogu ići članovi obitelji kao što je to bilo nekad. Nažalost, sve dok se ovaj problem nije počeo rješavati na globalnoj razini pojedine države to nisu mogle riješiti. Znalo se što se radi, ali nije bilo sustavno riješeno da se tome stane na kraj', kaže prof. dr. Stavljenić Rukavina.

Vlasnik Klinike Svjetlost Nikica Gabrić za Jutarnji je spomenuo slučaj američkog farmaceutskog diva Pfizera koji se nagodio za plaćanje kazne u visini od 60 milijuna dolara zbog optužbi za podmićivanje hrvatskih liječnika koji su bili visoko pozicionirani u državnim tijelima za registraciju lijekova te za njihovo stavljanje na listu Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje.