SJEDNICA VLADE

Državnim službenicima prijeti izvanredni otkaz

24.02.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Na sjednici Vlade izglasan je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima kojim se prvi put uvodi institut 'izvanrednog otkaza' ako radnik dva do tri mjeseca zaredom bude ocijenjen negativnom ocjenom

'Novim zakonom uvodimo novi institut sukladan Zakonu o radu i mogućnost izvanrednog otkaza. Ako netko dva do tri mjeseca ne obavlja poslove na zadovoljavajući način, može nastupiti otkaz', rekao je Ministar uprave Davorin Mlakar

U prijedlogu Zakona objašnjava se kako službenik može dobiti izvanredni otkaz:

1. Državnom službeniku, koji povjerene poslove ne obavlja stručno, učinkovito i upropisanim rokovima, državna služba može prestati izvanrednim otkazom.
2. Čelnik tijela ili nadređeni službenik dužan je pisanim putem ukazati službeniku na nepravilnosti u njegovom radu te na mogućnost izvanrednog otkaza.
3. Ako službenik nakon dva uzastopna pisana upozorenja čelnika tijela ili nadređenog službenika i dalje ne obavlja povjerene poslove sukladno Zakonu, državna služba prestaje mu izvanrednim otkazom.
4. Državnom službeniku može se dati izvanredni otkaz pod uvjetom da je između dva pisana upozorenja iz stavka 2. protekao rok od najmanje 15 dana te službenik u daljnjem roku od 15 dana nije otklonio nepravilnosti i propuste u radu.
5. Državna služba prestaje danom izvršnosti rješenja o izvanrednom otkazu.

Mlakar je predstavio i prijedlog Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru. Kaže da će u njemu biti obuhvaćeno 230 do 240 tisuća ljudi i da bi trebao biti zaživjeti do kraja ožujka. Registar će biti u elektroničkom obliku, a koštat će 10 milijuna kuna

Vlada je donijela i prijedlog zakona o jamstvenom fondu za poticaj gospodarskom razvitku koji je predstavila ministrica financija Martina Dalić. Rekla je da taj zakon 'ima za cilj osnažiti nove investicijske projekte, ali i započete projekte'.

Predlaže se uspostava jamstvenog fonda za poticaj gospodarskom razvitku od milijardu kuna putem kojeg će država preuzeti pokriće dijela rizika novih kreditnih plasmana banaka. Projekti koji se smatraju prihvatljivim u ovom modelu usmjereni su na dugoročne investicijske projekte. Jamstva se daju najviše do 30 posto glavnice kredita, ali ne više od 50 milijuna. Jamstva se izdaju do 30 travnja 2012. godine.

Ovaj model, piše u zakonu, omogućuje poduzetnicima koji zbog niže kapitaliziranosti ne mogu ispuniti sve uvjete osiguranja kredita iz svojih sredstava, a koji prema procjeni banke imaju održive investicijske projekte. Davanje jamstva provodit će HBOR.

'Ovaj Fond i jednu milijardu kuna doživljavam kao jednu od novih mogućnosti za otvaranje radnih mjesta i rješenje problema nezaposlenosti', rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Vlada je izglasala i nacrt konačnog prijedloga zakona o zadrugama kojim se pojednostavljuje način osnivanja zadruga te se povećava broj osnivača s troje na sedmero. 'Uređuje se zadrugarstvo u cjelini i osigurava dugoročni razvoj. U Hrvatskoj je razvijeno zadrugarstvo i tradicija traje preko 150 godina. U njima je zaposleno oko 4.330 osoba, a među njima je i velik broj braniteljskih zadruga', rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač