OKUČANI

Državni vrh na 14. obljetnici 'Bljeska'

01.05.2009 u 10:39

Bionic
Reading

Najviši državni dužnosnici nazočili su danas svečanosti obilježavanja 14. obljetnice vojno-redarstvene akcije 'Bljesak' u Okučanima, a u svojim su govorima naglasili da je ta uspješno izvedena akcija omogućila stvaranje današnje moderne Hrvatske koja je, ulaskom u NATO, postala stabilna i demokratska zemlja i pouzdan partner te sigurna da joj više nitko neće moći oduzeti slobodu i ugroziti teritorijalni integritet

Odajući počast poginulima i ranjenima u akciji, predsjednik Vlade Ivo Sanader, predsjednik države Stjepan Mesić i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, naglasili su da je 'Bljesak' bila izvrsno izvedena akcija Hrvatske vojske i policije koja je omogućila akciju 'Oluja' i oslobađanje okupiranih dijelova RH, te mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

U 'Bljesku' je u 36 sati oslobođeno 500 kilometara kvadratnih, poginula su 42 vojnika, a 162 su ranjena.
Mesić, Sanader i Šeks zahvalili su im, kao i svim hrvatskim braniteljima, na tome što su omogućili izgradnju današnje Hrvatske.

'Neka 'Bljesak' bliješti i dalje', poručio je s govornice predsjednik Mesić koji je naglasio da ove godine obljetnicu proslavljamo kao punopravna članica NATO-saveza. Taj vanjskopolitički uspjeh postignut 'prije svega zahvaljujući činjenici što smo u Domovinskom ratu uspješno obranili i oslobodili Hrvatsku', naglasio je. 'To smo međutim uspjeli i zato što smo vrlo brzo uspjeli transformirati pobjedničku Hrvatsku vojsku u modernu oružanu silu, koja danas u svojim sastavnicama ispunjava zahtjevne NATO-standarde', dodao je.

Sada ostaje drugi važan vanjskopolitički cilj - ulazak u EU - gdje se, rekao je, suočavamo s problemom slovenske blokade, ali i potrebom da što prije dovršimo započete reforme, istaknuo je Mesić dodavši kako je uvjeren da će obje zadaće biti uspješno obavljene.

Čestitao je okupljenima i Praznik rada te, imajući u vidu globalnu financijsku i gospodarsku krizu, podsjetio da 'sva tijela državne vlasti imaju obvezu osmišljavati i poduzimati kratkoročne i dugoročne mjere za stabilizaciju i daljnji razvoj našeg financijskog i gospodarskog sustava'. 'Život dostojan čovjeka cilj je svake odgovorne vlade i državne vlasti', rekao je Mesić.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader istaknuo je da je 'Bljesak' zauvijek uklesan u temelje države, te da trajno obvezuje na zahvalnost braniteljima, njih 7.200, koji su sudjelovali, a posebno poginulima i ranjenima. I premijer se osvrnuo na gospodarsku krizu, te rekao kako će hrvatska vlast, kao i prije 14 godina u vrijeme 'Bljeska' 'znati obraniti državu', te će poduzeti sve potrebne mjere za razvoj gospodarstva i to "na načelima solidarnosti i odgovornosti".

Ponovio je pritom kako će Hrvatska, kao što je ušla u NATO, jednako tako ući i u EU, i to 'bez teritorijalnih ustupaka bilo kome'. Šeks je, kao i premijer Sanader, zahvalio i prvom predsjedniku Franji Tuđmanu te naglasio kako je današnji dan prigoda da se spriječi povijesni zaborav, revizionizam, iskrivljavanje i krivotvorenje hrvatske povijesti. Hrvatska država stvorene je na borbi i pobjedi u Domovinskom ratu hrvatskih ljudi i branitelja, naglasio je.

'Prigoda je da se podsjetimo na te ključne, istinite, bitne činjenice', rekao je Šeks i zahvalivši poginulima ponovio stih Frana Krste Frankopana koji je uklesan i u spomenik u Okučanima - 'Navik on živi ki zgine pošteno'.
Državni vrh te izaslanstva Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Ravnateljstva policije, MORH-a, Brodsko-posavske županije i općine Okučani, te obitelji poginulih prethodno su položila vijence i zapalila svijeće ispred Središnjeg križa u Spomen parku hrvatskim vitezovima, a nakon svečanosti je u crkvi Svetog Vida služena misa zadušnica za poginule branitelje koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

Svečanosti u Okučanima nazočila je više ministara u Vladi, saborskih zastupnika, te savjetnika predsjednika Mesića. Dužnosnici su u sklopu svečanosti obišli i Tehničko-taktički zbor i info štandove MORH-a.