prvi korak

Državni tajnik objasnio kad počinje obnova, koji su modeli zamjenskih kuća u igri i tko će imati pravo na koliko kvadrata

07.09.2021 u 10:48

Bionic
Reading

Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, objasnio je kada će početi obnova na Banovini i tko će imati pravo na izgradnju zamjenske kuće, kao i gdje će se one graditi

'Javni natječaj za izradu modela obiteljskih kuća je raspisan prošli tjedan i otvoren je do 1. listopada, do tada prikupljamo ponude zainteresiranih ponuditelja da nam ponude specificirane projekte svoje ponude za montažne ili kuće u klasičnoj suhogradnji', najavio je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'.

Dodao je kako se javiti mogu svi zainteresirani poslovni subjekti unutar i izvan Hrvatske. Hanžek je istaknuo i kako imaju točne modele s točnim specifikacijama po Zakonu o javnoj nabavi te da su otvoreni i namjeravaju oko 15. rujna organizirati razgovor sa svim zainteresiranim ponuditeljima i u direktnom razgovoru odgovoriti na sva pitanja.

Kaže da modeli kuća koji će se graditi na pojedinom zemljištu mogu biti montažni ili klasični, što ovisi o odluci svakog vlasnika kuće.

'Dva su tipa kuća i svaki vlasnik će biti upoznat sa svim elementima kuća i s pojedinim prednostima pojedinog modela. Montažna izgradnja je u svakom slučaju sigurna, energetski učinkovita, a i puno brža za izgradnju', pojasnio je.

Dvije vrste tipskih kuća

Postoje dvije vrste modela tipskih kuća koji će se graditi, onaj urbanog karaktera za grad i onaj ruralnog karaktera za sela.

'Oba modela imaju odabrani broj kvadrata po zakonu. Za jedan i dva člana kućanstva namijenjeno je 55 kvadrata, za tročlano i četveročlano kućanstvo 70 kvadrata s dvije spavaće sobe te 85 kvadrata s tri spavaće sobe za pet i više članova kućanstva', objašnjava Hanžek, dodajući kako će se natječaj zaključiti 1. listopada te da će u roku mjesec dana napraviti pripreme kako bi se krenulo s ugovaranjem gradnje, a s njom započelo tijekom studenog.

'Moramo biti svjesni da dolazi zima, da zima nije pogodno vrijeme za gradnju, da smo izvršili opsežne pripreme da bismo došli do ovog stupnja. Govorimo o šest kuća, dva modela s po tri kuće, a za dva tipa imamo već ishođene potvrde glavnog projekta sukladno Zakonu o gradnji. Izgradnja u svakom slučaju počinje tijekom zimskih mjeseci, a za montažnu kuću je potrebno tri do četiri mjeseca', kaže Hanžek.

40 tisuća brzih pregleda oštećenih objekata

Na pitanje je li se obnova i izgradnja mogla odvijati brže, Hanžek kaže kako je izvršeno 40 tisuća brzih pregleda oštećenih objekata i da se često događaju novi manji potresi koji uzrokuju promjenu stanja na terenu i promjenu boje naljepnica, odnosno jačinu oštećenja objekata, te da je sve to bio velik logistički pothvat.

Hanžek je najavio kako u izgradnju prvo idu kuće za one s crvenim naljepnicama, a prve procjene najavljuju da će to biti preko tisuću zamjenskih kuća, te je rekao da je već otvoren natječaj za izradu projektne dokumentacije za višestambene zamjenske zgrade jer najviše stanovnika u kontejnerskim naseljima dolazi upravo iz višestambenih zgrada.