JAVNE SLUŽBE NE POPUŠTAJU

Državni službenici pristaju na Vladinu ponudu?

21.03.2009 u 19:08

Bionic
Reading

Ponuda Vlade o vraćanju plaća zaposlenika u javnim i državnim službama na razinu s kraja prošle godine je na stolu. I dok u Vladi vjeruju u konačni dogovor, iz sindikata HTV-u stižu najave kako bi javne službe, primjerice profesori i liječnici, u ponedjeljak mogli odbiti vladin prijedlog, a državne službe, poput činovnika i policajaca - ponudu prihvatiti

ZAGREB - Zasad još nema i službene potvrde da bi Banski dvori u slučaju neuspjeha pregovora već sljedeći tjedan jednostrano mogli otkazati kolektivne ugovore, a dio sindikata krenuti - u organizaciju štrajka, izvještava HTV.

Uzmi ili ostavi, tako bi mogao glasiti sažetak sinoćnjih četverosatnih pregovora Vlade i sindikata. Vlada traži da se sindikati zbog ušteda odreknu planiranog rasta plaća od 6 posto sve dok BDP dva tromjesječja zaredom ne bude veći od 2 posto. Smanjenje plaća za oko 250 tisuća radnika priskrbilo bi državnom proračunu milijardu i pol kuna.

'Mi smo jučer vrlo jasno rekli da je to naša konačna ponuda i vjerujemo da će sindikati tu ponudu prihvatiti, jer je ona realna, jer je konkretna i pruža jamstva državnim službenicima i javnim namještenicima za stabilnost', smatra Jadranka Kosor, potpredjednica Vlade RH.

I dok je Vladi čaša dopola puna, sindikatu je dopola prazna. Sindikati pristaju na smanjenje plaća, ali traže jamstvo, što Vlada odbija. Kažu, kad se već žrtvuju zbog recesije, mogu nešto tražiti zauzvrat. Zahtjevaju, naime, da se nakon gospodarskog oporavka, automatizmom, plaće državnom i javnom sektoru vrate na staro te da se postupno cijena rada uskladi s onom u industriji.

Mislim da velika većina sindikalnog članstva, a možda i svi, neće prihvatiti takvu ponudu koja i nije ponuda. Ona dolazi od ljudi koji nisu pregovarači, nego nagovarači, i nisu u stanju jednim prijedlogom riješiti dva problema što me prilično žalosti, istaknuo je Vilim Ribić, potpredsjenik Matice hrvatskih sindikata.

Dakle, ostane li Vlada pri svojem, sindikati najavljuju masovni štrajk. U njemu, po svemu sudeći, neće sudjelovati sindikati u državnim službama. Kako neslužbeno doznajemo, oni bi mogli prihvatiti Vladinu ponudu jer, kažu, od dva zla biraju ono manje. Strahuju da bi Vlada mogla jednostrano otkazati kolektivane ugovore. A to znači da za državne i javne službe neće biti više regresa, uskrsnica, božićnica.. A to bi ih, na kraju, znatno više stajalo.