ZA POČETAK 5 POSTO

Državne tvrtke imaju šest mjeseci za otpuštanja!

28.05.2010 u 13:49

Bionic
Reading

Vlada je nakon neuspješnih pregovora sa sindikatima na današnjoj sjednici ipak donijela izmjene Zakona o radu u člancima koji se odnose na kolektivne ugovore. Ministar prometa i predsjednik GSV-a Božidar Kalmeta tvrdi da poslodavci i radnici imaju koristi iz te izmjene

Kalmeta je objasnio da se izmjenama Zakona o radu mijenja 'samo institut produžene primjene kolektivnih ugovora' nakon njihovog isteka i rekao da je to čak dobro za sindikate jer su neki kolektivni ugovori istekli još prije 10 godina.

'Ni nakon 10 godina nema pregovora za nove kolektivne ugovore, ovo je poticaj za sindikate da krenu u pregovore, da se dogovore najbolji uvjeti', rekao je Kalmeta i dodao da se ne mogu očekivati isti kriteriji danas kada bilježimo pad BDP-a.

Prvorazredni ministri

Vlada je izmijenila i Odluku o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica te načinu odobravanja službenih putovanja.

Odsad će prvim razredom ili poslovnom klasom smjeti na račun države putovati samo ministri, dok će ostali zastupnici morati putovati drugim razredom ili ekonomskom klasom.

'Prije nego što nešto potrošimo, moramo pet puta promisliti', rekla je Kosor.

Kalmeta se premijerki Kosor požalio jer mu se sindikati, tvrdi, nisu odazvali na dva poziva da zajedno rasprave članke ZOR-a o kolektivnim ugovorima.

Naime, mijenjaju se dva članka - 262. i 263. - u kojima se određuje da kolektivni ugovori nakon isteka vrijede još šest mjeseci, i to ako se o tome sklopi ugovor. Nakon isteka šest mjeseci potrebno je ispregovarati novi kolektivni ugovor. Sa stupanjem na snagu ovoga zakona prestaje primjena svih kolektivnih ugovora kojima je istekao rok trajanja.

Članak 263. izmijenjen je tako da se ubuduće može otkazati bilo koji kolektivni ugovor. Otkazni rok je mjesec dana.

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je sindikate da nastave socijalni dijalog i rekla da je najbolje mjesto za to upravo Gospodarsko-socijalno vijeće, iz kojeg su sindikati istupili.

DRŽAVNE TVRTKE IMAJU 6 MJESECI DA OTPUSTE 5 POSTO RADNIKA

Vlada je donijela i plan smanjenja broja zaposlenih u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu države i u javnim ustanovama.

U roku od šest mjeseci sve državne tvrtke i javne ustanove moraju napraviti analizu i program zbrinjavanja pet posto radnika koje moraju otpustiti. Za analizu imaju 60 dana, a nakon toga za otpuštanje još 120 dana.

Kosor je rekla kako o likvidnosti ili nelikvidnosti poduzeća treba govoriti svakih mjesec dana. 'Ukupne obveze danas iznose 852 milijuna kuna, a smanjene su za 50 posto od kraja 2009. godine. Najviše duguju HEP HŽ i Hrvatske šume, s time da je HEP podmirio svoja dugovanja za 400 milijuna kuna i da mnogi još duguju HEP-u.'

ŠUKER: NEMOJTE UPIRATI U DRŽAVNE TVRTKE!

'Moram reći da državne tvrtke nisu izvor nelikvidnosti i da je vrijeme da drugi kažu koliko duguju', rekao je ministar financija Ivan Šuker i predstavio najnovije podatke o dugovanjima privatnih tvrtki.

'Prema podacima od 30. travnja, od 29.306 insolventnih ili financijskih nestabilnih tvrtki njih 19.000 nema niti jednog zasposlenog, a čak 8000 tvrtki ima samo jednog zaposlenog', upozorio je Šuker i rekao kako je 12 milijardi sredstava blokirano za tvrtke koje nemaju nijednog zaposlenog.

'Nitko se u ovoj državi nema pravo izvlačiti i govoriti da samo državne tvrtke rade probleme. Kada govorimo o nelikvidnosti, trebamo upirati u one koji su stvarni izvor toga', zaključio je Šuker.

'IZNIMNO USPJEŠAN POSJET SAD-u'

Premijerka Kosor sjednicu Vlade je otvorila pohvalom svog službenog putovanja u SAD i rekla da je bio 'iznimno uspješno' te da je od potpredsjednika SAD-a Johna Bidena dobila poruku ohrabrenja i potpore za sve što čini.

'Razgovarali smo puno i o jačanju gospodarske suradnje sa SAD-om i o dodatnim naporima koje ćemo poduzeti kako bismo privukli investitore', rekla je Kosor.

Vlada je ustvrdila kako su općinski i građanski sudovi u Zagrebu i Splitu te trgovački sudovi zagušeni s više od 100.000 neriješenih slučajeva starijih od tri godine, te je stoga Kosor rekla da će se učiniti sve kako bi se svi zaostaci riješili do sljedeće godine.

Vlada je izglasala nacrt prijedloga Zakona o potpori za očuvanje radnih mjesta koji bi, kažu, trebao biti fleksibilniji u pogledu korištenja potpore za 32 radna sata tjedno. Novim zakonom omogućeno je da se sati koji se u jednom tjednu nisu odradili prebace na drugi tjedan. Vlada će umjesto poslodavaca plaćati 20 posto plaće za radnike kako bi se očuvala njihova radna mjesta. To se najviše odnosi na radnike s minimalnom plaćom.