JAVLJAJU SE KUPCI ZA VJESNIK

Državne novine postaju privatni biznis?!

21.06.2010 u 09:50

Bionic
Reading

Nakon što su Narodne novine obznanile da od 1. srpnja ne žele biti izdavač Vjesnika, što bi značilo gašenje jedne od najstarijih tiskovina u Hrvatskoj, pojavili su se i zainteresirani za spašavanje branda

U utrci za Vjesnik odvjetnik Mladen Gajski zastupa Vedranu Milas, vlasnicu i glavnu urednicu novina In medias res i agencije IMR.

'Vedrana Milas je iskazala namjeru da spasi Vjesnik i zaštiti brand.Vlasnik Vjesnika su Narodne novine, koje ga žele ugasiti. Ona želiotkupiti Vjesnik. Poslat ćemo pismo namjere upravi Narodnih novina iNadzornom odboru', kaže Gajski.

Milas je ovih dana uputila i pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem, uz ostalo, piše da je 'zainteresirana preuzeti novinsko izdanje Vjesnik te ostaviti ljude na njihovim poslovima i napraviti od dnevnog lista Vjesnik, istodobno sačuvavši radna mjesta, tiražne dnevne novine'.

U pismu premijerki s nadnevkom od 16. lipnja nema ni riječi o tome na koji način bi se spasio Vjesnik.

'Sve je to pitanje dogovora i razgovora, vidjet ćemo što ćemo dalje', pojašnjava odvjetnik Gajski.

Prema vlasnici i glavnoj urednici tiskovine In medias res, Vjesnik ima svoje mjesto na tržištu i nije riječ o pokušaju oživljavanja mrtvaca.

'Vjesniku nije dopušteno boriti se za čitatelje jer je Vlada odabrala takvu politiku, a njezina politika je proizvoditi gubitke. Vrijeme je da se preokrene situacija. Neka puste da se radi. Vjesnik može postati još jedna zdrava konkurentna novina na tržištu', objašnjava Milas.

No, što će biti s redakcijom i novinarima, budući da prostor u kojem rade vjesnikovci nije u njihovu vlasništvu nego u vlasništvu drugog poduzeća. Mnogi su, naime, zainteresirani za taj atraktivni prostor u sklopu nekadašnjeg Vjesnikova kompleksa u Slavonskoj aveniji.

'Nekretnine u svijetu više nisu nikome toliko važne, kao našim novokomponiranim tajkunima. Jedino oni pate od sindroma beskućnika. Mene interesira prostor, redakcija, ljudi i projekt Vjesnik i njegov razvoj', pojasnila je Milas.