DUGOVANJA UVOZNIKA

Državi uskratili dvije milijarde kuna carina i poreza

09.07.2012 u 09:36

Bionic
Reading

Carinska uprava imala je posljednjeg dana prošle godine u svojim financijskim izvješćima evidentirano 2,11 milijardi kuna nenaplaćenih potraživanja za poreze i carine koji se tiču uglavnom međunarodne trgovine. Riječ je o nenaplaćenom PDV-u na uvoz, porezu na promet, posebnim porezima i trošarinama kod uvoza, porezu na međunarodnu trgovinu te carinama i carinskim pristojbama

Državna revizija pohvalila je Carinu zato što je prvi put iskazala potraživanja u konsolidiranim financijskim izvještajima za državni proračun za 2011. godinu, ali je primijetila kako i dalje potraživanja za poreze i doprinose iz nadležnosti drugih proračunskih korisnika i nisu iskazana u financijskim izvještajima, piše ovi list

Na upit kolika su potraživanja registrirana kod drugih tijela nadležnih za prikupljanje javnih davanja iz Ministarstva financija odgovaraju da su 'nenaplaćena potraživanja poreza, doprinosa i drugih javnih davanja za čije utvrđivanje i naplatu je nadležna Porezna uprava, na dan 31.12. 2011. godine iznosila 2,41 milijardu kuna'. U navedeni iznos uključene su i obračunate, a nenaplaćene kamate.

Iz Ministarstva financija napominju i to da cjelokupni iznos nenaplaćenih potraživanja što ga je registrirala Carina nije nastao samo u prošloj godini, dok je dug kojeg bilježi.

Porezna uprava nastao isključivo u prošloj godini. To znači da su samo na porezima i doprinosima u prošloj godini dužnici zakinuli državu za iznos koji je dovoljan za isplatu jedne mjesečne mirovine, a da uvoznici na carini imaju dugove koji mogu pokriti dvogodišnju isplatu naknade svim nezaposlenima u Hrvatskoj, a taj je iznos jednak uštedi koju vlada želi postići rezanjem prava 240 tisuća zaposlenih u javnom sektoru.

Inače, ukupna nenaplaćena potraživanja države veća su od 50 milijardi kuna, a država će barem polovicu tog iznosa morati otpisati jer ga ionako ne može naplatiti. Preostali iznos država će pokušati naplatiti i radi toga je ovih predložila nekoliko uredbi i zakona.

Već godinu dana poduzetnici i građani imaju priliku kroz reprogram otplatiti stare dugove za poreze i doprinose, a Vlada je ovaj tjedan donijela uredbu kojom omogućava reprogram, odgodu i otpis duga za carinske pristojbe, koncesije, prekršajne kazne, ali i onog koji je stvoren na ime davanja lokalnoj vlasti.

U Vladi vjeruju da će i zakon o financijskom poslovanju, koji propisuje da će i država sudjelovati u nagodbi za restrukturiranje tvrtki opterećenih dugovima, također počistiti dio potraživanja države.