PREGOVORI KOSOR-ČEHOK

Država postaje 40-postotni vlasnik Varteksa?

24.05.2011 u 10:48

Bionic
Reading

Država će postati 40-postotni vlasnik Varteksa, ukoliko se prema Modelu C uspješno završi proces rješavanja državnih potraživanja od kompanije koja iznose 77 milijuna kuna

Najavio je to Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik i nezavisni saborski zastupnik, koji se proteklih tjedan dana, zajedno sa zamjenikom i saborskim zastupnikom Zlatkom Horvatom, intenzivnije uključio u rješavanje aktualne problematike naše najveće tekstilne i modne industrije.

Podsjetivši da su proteke srijede bili kod premijerke Kosor, Čehok je rekao da je posebno istaknuo činjenicu da oko 85 posto zaposlenih u Varteksu otpada na žene srednje životne dobi koje će teško naći drugo zaposlenje.

'Premijerka je brzo reagirala, nazvala u Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija koji su također brzo reagirali. Tako se u ponedjeljak predsjednik uprave Zoran Košćec susreo s predstavnicima obaju ministarstava koji su istaknuli da su Varteks i Badel najbliže tome da budu prve tvrtke čiji će se dugovi riješiti po Modelu C. Dosad je to zapinjao, bilo je smetnji u komunikaciji Varteksa i ministarstava, ali to je sada riješeno.

Zahvaljujući Horvatu i meni, stvari su se pomaknule s mrtve točke i na to sam ponosan', rekao je Čehok u Gradskoj vijećnici, istaknuvši da mu je trebalo puno vremena dok nije uvjerio okupljene u Vladi da dugovi Varteksa nisu 370 milijuna kuna, kako je to ustvrdio varaždinski župan.

Međutim, kako je upozorio, riječ je o složenom postupku čiji ishod više ne ovisi više o njima, nego o pregovorima poslovodstva Varteksa s ministarstvima te mišljenima nadležnih agencija.

'Ukoliko s postigne dogovor prema kojem bi država na ime potraživanja od 77 milijuna postala suvlasnik Varteksa od 39 ili 40 posto, takvu odluku trebaju potvrditi još HANFA te Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Tako ima stajališta prema koje se Varteksu ne mogu dati potpore za restrukturiranje više od jednom u deset godina. Nasuprot tome, postoji mišljenje da to ne mora biti tako ukoliko se radi o interventnoj pomoći. Što je od toga točno, ja se u to ne bi miješao', ustvrdio je Čehok, prozvavši Varaždinsku županiju i oporbu da se konstruktivno uključe u rješavanje neprilika u gospodarstvu, umjesto da se bave politikanstvom.